Serbest eczacıların zaman yöntemi üzerinde bir araştırma
A research on time management in community paharmacies
- Tez No: 158312
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBİN ÖZÇELİKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, İşletme, Pharmacy and Pharmacology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Zaman, Eczacı, Zaman Yönetimi, Serbest Eczane 106, Time, Time Management, Pharmacist, Community Pharmacy 107
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Serbest Eczacıların Zaman Yönetimi Üzerinde Bir Araştırma“Zaman Yönetimi”denildiğinde, kişinin zamanın akışı içinde kendisini yönetmesi anlaşılmalıdır. Çünkü, insanın akan zamanı kontrol etmesi mümkün değildir. Eczacılıkta zaman, etkin ve verimli bir şekilde kullanılırsa, eczacının verimliliği ve de dolayısıyla hastaya sunulan hizmetin kalitesi artacaktır. Bu çalışmada, serbest eczacıların zaman yönetimi, literatür ve uygulanan anket doğrultusunda açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı, önemli bir hizmetin yerine getirilmesinde rol alan serbest eczacıların iyi bir zaman yöneticisi olup olmadıklarını, ne tür zaman tuzaklarına yakalandıklarını, bu zaman tuzaklarından kurtulma çarelerinin neler olduğunu ve zamanı etkin ve verimli kullanamama sonucu karşılaştıkları aksaklıkların neler olduğunu belirlemektir. Çalışma sırasında Ankara ilinde bulunan 213 eczane eczacısına 44 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Araştırmada verilerin değerlendirilmesinde SPSS (ver. 7.5) istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Çalışma sonunda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: 1- Anket sorularını cevaplayan eczacılardan, %36,6'sı için çalışma saatlerinde kurumlarda ve bankalarda iş takibinin zaman kaybettirmesi 1. sırada, %22,1'i için hastaların zaman kaybettirmesi 1. sırada, %20,7'si için ise konukların zaman kaybettirmesi 1. sırada gelmektedir. 2- Ankete katılan eczacıların, %60,6'sı zamanı etkin kullanamamaları sonucunda iş yetiştirememe stresi yaşamaktadır 3- Ankete katılan eczacıların, %68,1'i eczanedeki görevlerini yerine getirmek için yeterli zamana sahipken, %3 1,9'u yeterli zamana sahip değildir. 4- Ankete katılan eczacıların, %98,5'i işlerini belirli bir programa göre yapmaktadır. 1055- Ankete katılan eczacıların, %92'si işlerini son anda yetiştirme durumunu yaşamakta, %96.2'si günlük işler içinde boğulmakta ve %40,4'ü eve iş götürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Research on Time Management In Community Pharmacies Managing your own time should be understood when“Time Management”is said.. Because it is impossible to control the passing time. Productivity of the pharmacist and the quality of the service given to the patient will be increased if time is used efficient and productive In this study,“Time Management In Community Pharmacies”is tried to be explained in accordance with the literature and the enquires that applied. The purpose of this study is to determine and analyse if the pharmacists are good time managers or not, how much time do they spend to serve the patients, what kind of time traps do they face with, what are the ways of getting rid of these time traps and the problems caused because of being unable to use time efficient and productive. In this study, 44 questions are asked to 213 pharmacists in Ankara. In the evaluation of the data of this study, SPSS (ver. 7.5) statistical package program has been used. At the end of the study it is reached to the results mentioned below: 1- For the 36,6% of the pharmacists who answered the enquiry, time loss in the labour prosecutions in the banks and the institutions takes the first place, for the 22,1%, time loss that is caused by the patients takes the first place and for the 20,7%, time loss that is caused by the visitors takes the first place. 2- 60,6% of the pharmacists have a stress of not being able to catch up with work as a result of not being able to use their time efficient. 3- 68,1 % of the pharmacists have enough time to carry out their duties. 4- 98,5% of the pharmacists carry out their duties according to a plan. 5- 92% of the pharmacists are being able to finish thrie work at the last moment, 96,2% of them are swamped with daily work and 40,4% of the pharmacists take their work to home.