Kişilik özellikleri, stres, güven ve aile ilişkileri faktörlerinin performansa etkisi üzerine bir araştırma
Effects of the features as personality traits, stress, confidence, and family relations on performance
  1. Tez No: 158721
  2. Yazar: SEDA ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ANIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Kişilik Özellikleri, Stres, Güven, Aile İlişkileri, III, Performance, Personality traits, Stress, Confidence, Family Relations IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında performans kavramı ile kişilik özellikleri, stres, güven ve aile ilişkileri kavramları arasındaki etkileşime bakılmıştır. Bu çalışmada performansı yordayabilecek bütüncül bir modele ulaşmak amaçlanmıştır. Literatüre bakıldığında kişisel performansı en çok etkilediği düşünülen bu faktörler birleştirilerek bütünsel bir modellemeye gidilmesi hedeflenmiştir. Bunun için 7 ölçme aracı kullanılmıştır. Bu çalışma içerisinde ayrı ayrı her bir faktörle performans arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Başka bir deyişle kişilik özellikleri, stres düzeyi, güven düzeyi, aile ilişkileri açısından ideal kişilik özelliklerine sahip personelin, ideal kişilik profiline uymayan personelden belirgin bir şekilde performans puanı açısından farkılaşıp farklılaşmadığı araştırılmak istenmiştir. Çalışma için temel amaç bu noktada performansı yordayabilecek bütüncül bir modele ulaşmaya odaklanmıştır. Çalışmaya, metal sektöründe faaliyet gösteren Göktaş Yassı Hadde Mamulleri Sanayi ve Ticaret A. Ş.'nde mavi yakalı(üretim işçilerinin) 121 personeli katılmıştır. Sonuçlara bakıldığında; stres, güven, aile ilişkileri kavramları ile performans arasında bir ilişki bulunamazken, kişilik özellikleri ile performans arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Zorluklarla başa çıkmak, kendinden emin olmak, kurallara bağlılık kişilik özellikleri performası en iyi yordayan özellikler olarak öne çıkmıştır. Sonuçlar literatür açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis study, the interaction between personality traits, stress, confidence and family relations are discussed. This study aims to reach an integrated model that will involve performance. The aim was also to achieve an integrated model by combining the factors which are considered to effect individual performance most as suggested by the literature. For this purpose, 7 measurement tools were used. In this study, the relationship between every single factor and performance was examined. In other words, we aimed to find out whether a staff who shows ideal personality traits such as stress level, confidence level and family relations evidently discriminates from another in terms of performance scores. At this point, the main objective of this study is to reach an integrated model to evaluate performance. This study involved 121 blue collar staff members (production line workers) from Göktaş Yassı Hadde Mamulleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. operating in the metal industry. When results are evaluated, while no corelation was found between the phenomenon of stress, confidence and family relations with performance, a reasonable relationship was determined between personality traits and performance. The traits such as coping with difficulties, self confidence, committment to rules are found as the ones which enhance performance most. The results are discussed in terms of literature.