Örgüt geliştirmede örgüt kültürünün önemi
Importance of organisation culture in developing organization
- Tez No: 158723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR TINAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Geliştirme, Örgüt Geliştirme Müdahale Teknikleri, Örgüt Kültürü, Örgüt iklimi, Örgütsel Çatışma, Örgütsel Değişim
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Çalışma Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Son yıllarda siyasal, bilimsel, teknolojik ve kurumsal alanda yaşanan hızlı değişim, içinde yaşadıkları toplumsal çevrenin bir ürünü olarak örgütleri de değişime zorlamaktadır. Örgütler varlıklarım sürdürebilmek için teknolojik ve yapısal olarak bu değişikliklere uyum sağlamaya çalışmaktadır. Ancak, örgütlerin başarısı, sadece teknolojik ve yapısal değişiklikleri benimsemeleri ve uygulamaları ile yakalanamamaktadır. Çünkü, bu değişiklikler, örgüt üyelerinin sahip olduğu inanç, değer ve varsayımları da etkilemektedir. işte örgüt geliştirme çabalan, örgüt sisternlerinin etkinlik ve verimliliğini artırmak için, örgüt üyelerinin inanç, tutum ve davranışlarını değiştirmeye, böylece kültür, yapı, süreç ve teknoloji arasındaki ilişkileri düzenlemeye yönelik planlı bir değişikliği başlatmaya ve gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı da, değişime cevap vermeye, değişimi yakalamaya ve değişimi yönetmeye çalışan örgüt geliştirme çabalarının, örgütün yapısı ve teknolojisine yönelik olmaktan çok, onun kültürüne yönelik olduğunu ifade etmektir.
Özet (Çeviri)
The rapid change experienced during last few years currently in political, scientific and corporate fields also force the organizations to change as a result of being a product of environment where they live. The organizations in order to be able to survive their existence try to comply with such changes in terms of technology and structure. However adaptation and application of only technological and structural changes by the organization are not keys to their successes. Because such changes also have affects on believe, values and assumptions owned by the members of the organization. In order to increase the effectiveness and productivity of organization systems, the attempts to develop the organization try to change the believe, attitude and behavior XIof member of organizations thus to start and realize a planned changed for arranging the relations between culture, structure, process and technology. The purpose of this study is to express that the attempts to develop an organization trying to response to change, to capture the essence of the change and to manage the change are directed towards its culture rather than being directed to the structure and technology of the organization. Keywords : Management and Labour Psychology : Assoc. Prof. Dr. Pınar Tmaz : Master, August 2005 : Organizational Development, Organizational Development Interference Technique, Organizational Culture, Organizational Conflict, Organizational Change