Teachers' classroom language and its effects on students in terms of change
  1. Tez No: 159007
  2. Yazar: HİLAL AKYÜZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BENA GÜL PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum değişikliği, Sımf içi iletişim, NLP, İletişimci Özellikleri, Sınıf içi dil, Attitude Change, Classroom Communication, NLP, Communicator Characteristics, Classroom Language
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
IV ÖZET Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin sınıf içinde kullandıkları dilin öğrencilerin değişimi üzerinde etkisi olup olmadığım incelemektir.“Değişim”ifadesi bu çalışmada öğrencilerin tutum değişikliği olarak kullanılmıştır. Veriler Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulunda üç farklı seviyede ders veren İngilizce öğretmenleri ve onların öğrencilerine verilen anketler aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler nicel ve nitel olarak analiz edilmiştir. Anketler araştırmacı tarafından iki farklı alanda aynı anda ölçüm yapabilmek için geliştirilmişlerdir: iletişimci özellikleri ve NLP-yaklaşımma göre iletişim becerileri. İletişimci özellikleri ile ilgili sorular, sosyal psikolojinin yıllar süren araştırmalarının sonucunda tespit edilen, iletişimci özelliklerinin ikna hususunda seyirci üzerinde etkisi olduğuna dair araştırmalarından ilham alınarak hazırlanmıştır. NLP uzmanları belirli dil kalıplarının etkili olduğunu ve insanların düşünme biçimini değiştireceğini bulmuşlardır. Bu iki alan, sosyal psikoloji ve neuro- linguistik programlama, bir araya getirilerek öğretmenlerin sınıf içinde kullandıkları dilin öğrencilerin değişimi üzerindeki etkisi bulunmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgular, öğretmenlerin iletişimci özelliklerine sahip olduklarını saptamıştır. Ancak öğretmenler aynı özelliklere sahip değiller ve tüm iletişimci özelliklerinin hepsini aynı anda taşımayabiliyorlar. İkinci olarak ta, sınıflarda öğretmenler ikna edici dili kullanıyorlar fakat verimli olarak değil. Elde edilen bulgulara dayanarak, araştırmacı sosyal psikoloji, dil bilimi, öğretmenlik ve neuro-linguistik programlamanın bir araya getirileceği bir araştırma önermiştir.
Özet (Çeviri)
HI ABSTRACT The aim of this investigation is to explore if teachers' classroom language has an effect on students in terms of change. In this study the term“change”has been narrowed down to attitude change in students. The data was collected through questionnaires administered to English teachers, teaching at three different levels, and their students at Gazi University Preparatory School, Ankara, Turkey. The results were analyzed quantitatively and qualitatively. The questionnaires were developed by the researcher to measure two areas at the same time: communicator characteristics and language skills according to Neuro-Linguistic Approach. The questions on Communicator characteristics were on the other hand inspired by the findings of social psychology, in particular on those communicator characteristics that are intended to have an impact on the audience in terms of persuasion. NLP methodologists have found that the use of some language structures have an effect on the outcome of and can even change people's way of thinking. These two branches, social psychology and neuro-linguistic programming, combined together aimed at finding out the effect of teachers' classroom language on students in terms of change. The findings obtained revealed that teachers possess communicator characteristics, but not all of them carry the same attributes or all characteristics together. Secondly, in the classrooms the teacher uses persuasive language but not very effectively. Based on the findings, the researcher suggests further research, combining social psychology, linguistics, teaching and neuro-linguistic programming.