Lise 2. sınıf öğrencilerinin sinir sistemi konusu üzerine başarı durumları
The success levels of the 10th grade students upon the topic of nervous system
- Tez No: 159103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji öğretimi, Sinir Sistemi, Basan Durumu, Biology education, nervous system, success level
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Bu araştırmada, Lise 2. sınıf öğrencilerinin sinir sistemi konusu üzerine basan düzeylerini tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmada, güvenirliliği ölçülmüş bir basan testi oluşturularak; bu test Ankara ili merkezi ilçelerde; normal lise, süper lise ve özel lise niteliklerine sahip 5 farklı okulda, toplam 420 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bulgulann analizinde, SPSS programı içerisinde One Way ANOVA testi (0,05 manidarlık düzeyinde) kullanılmıştır. Sonuç olarak; Lise 2. sınıf öğrencilerinin sinir sistemi konusundaki basan düzeyleri, normal lisede %45, süper lisede %69 ve özel lisede %76 olarak tespit edilmiştir. Tüm okulların genel basan ortalaması ise, %63 bulunmuştur. Normal lise öğrencilerinin basan düzeyi ile, süper ve özel lise öğrencilerinin basan düzeyi arasındaki farklılık anlamlı bulunmuştur. Basan ortalamalan birbirine yakın olmasına rağmen; özel lise ile süper lise öğrencileri arasında da bazı sorularda anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to determine the success levels of the 10th grade students upon the topic of nervous system The study was carried out with the use of a reliable success test upon 420 students studying in of five different high schools located in Ankara province. The high schools ranged from the normal state school to super and private high schools The data were analyzed using one-Way ANOVA TEST in SPSS software at 0.05 significance level. The data obtained revealed that the success levels of the students on the topic of nervous system were 45 % in normal state high schools, 69 % in super high schools and 76 % in private high schools. The average success rate was found as 63%. It was determined that there was a statistically significant difference between the normal and super high schools as regards to the success levels in the topic of nervous system. Although the success rates are very close to each other there observed significant differences in some questions between super high schools and private high schools.