Ortaöğretim okullarındaki coğrafya öğretmenlerinin derse karşı motivasyonu
The motivation of the geography teachers in high schools
- Tez No: 159143
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜLKÜ ESER ÜNALDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Yöntemleri, Motivasyon Teorileri, Coğrafya Eğitimi, Özel Durum Çalışması, Motivation, Motivation Methods, Motivation Teories, Geography Education, Study Case Working
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
VII ÖZET Bu araştırma ortaöğretim okullarındaki coğrafya öğretmenlerinin derse olan motivasyonlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada ortaöğretim okullarında çalışan coğrafya öğretmenleri ve okul yöneticileri ile görüşme yapılmıştır. Bu araştırma, özel durum çalışmasıdır. Araştırma iki aşamalı olarak yürütülmüştür. Birinci aşamada, seçilen ortaöğretim okullarındaki yöneticiler ve coğrafya öğretmenleri ile görüşmeler yapılmıştır. İkinci aşamada ise elde edilen veriler değerlendirilerek tablolar ve grafikler oluşturularak sonuca varılmıştır. Ortaöğretim okullarındaki coğrafya öğretmenlerini motive eden faktörlerin başında iş güvencesi, takdir edilmek, öğrencilerinin iyi bir meslek sahibi olduklarını görmek, çalışma ortamındaki şartlar gibi unsurlarının geldiği tespit edilmiştir. Okul yöneticilerinin coğrafya öğretmenlerini motive etmek için okul içerisindeki eğitim - öğretim şartlan ve iyi iletişime önem verdiği görülmüştür. Çalışmanın sonucunda ortaöğretim okullarındaki yöneticiler ve coğrafya öğretmenlerinin verdikleri cevapların çoğunun benzer olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII i SUMMARY The Motivation Of The Geography Teachers İn High Schools This research was prepared for the purpose of determining the factors which affect the motivation of geography teachers to lesson. In study, geography teachers working at secondary schools and school administrators were negotiated. This research is study for special situation and it was implemented as two- stage. In the first stage, administrators at selected secondary schools and geography teachers were interviewed and in the second stage, available data were assessed and arrined at a result by being generated tables and figures. Leading factors motivating geography teachers in secondary schools are jobsecurity, being admired, seeing that their students have a good job and conditions in working environment. It was seen that school administrators pay attention to education and teaching conditions at the school and good communication in order to motivate geography teachers. At the end of study, it was seen that most of answers school administrators and geography teachers gave was similar.