Mevduat sigorta sistemi ve Avrupa Birliği uygulamaları ile karşılaştırma
- Tez No: 159291
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UYGUR TEMİZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mevduat Sigortası, Mevduat Sigorta Sistemi, Ahlaki Risk, Tam Garanti, Avrupa Birliği, TMSF, Deposit Insurance, Deposit Insurance System, Moral Hazard, Full Guarantee, European Union, TMSF
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Finans kesimi içerisinde önemli bir konuma sahip olan bankaların faaliyetlerini aksatmadan yerine getirebilmesi, güven ve istikrar ortamının sağlanmasıyla mümkün olabilir. Bu ortamın tesis edilme sürecinde, mevduat sigortası yaygın olarak kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Mevduat sigorta sistemi, ülke ve sektör şartları göz önüne alınarak oluşturulmaktadır. Bu nedenle, ülkelerin mevduat sigortası uygulamaları arasında farklılıklar olabilmektedir. Türkiye'de uygulanan mevduat sigorta sisteminin de, diğer ülkelerdeki uygulamalardan ayrılan bazı yönleri bulunmaktadır. Avrupa Birliği'ne entegrasyon süreciyle ilgili faaliyetlerin hız kazandığı bir dönemde, Türkiye'deki mevduat sigorta sisteminin Avrupa Birliği'ndeki uygulamalarla karşılaştırılması, bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında, mevduat sigorta sistemi hakkında genel bilgiler verildikten sonra, Avrupa Birliği'ndeki ve Türkiye'deki uygulamaları ele alınarak incelenmektedir. Bu çerçevede, Türkiye'deki mevduat sigorta sistemi uygulaması, Avrupa Birliği uygulamalarıyla karşılaştırılmakta ve ülkemizdeki mevduat sigorta sistemine yönelik tespit ve önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In order for the banks which have an important position in finance sector, to fulfill its activities without interruption, trust and stability environment should be established. In the process of building this environment, deposit insurance is one of the primary methods which are being commonly used. Deposit insurance system is established considering the conditions of the country and the sector. Therefore, there may be differences between the deposit insurance implementations of the countries. Deposit insurance system which is being implemented in Turkey has also some aspects which are different from those in the other countries. In a period when the European Union integration process has gained momentum, comparison of the deposit insurance system in Turkey with the implementations in Europe forms the basic aim of this study. Within the scope of the study, after general information was given about the deposit insurance system, implementations in European Union and Turkey were discussed and examined. In this respect, implementation of the deposit insurance system in Turkey was compared with the implementations in Europe and some facts were found and recommendations were made for the deposit insurance system which is being implemented in our country.