İlköğretim II. kademe öğrencilerinin çevre kirliliğinin önlenmesine ilişkin bilgi ve uygulamaları üzerine bir araştırma
A research on determine whether the knowledge and practices of the students at the second level of elementary school to prevent enviromental pollution
- Tez No: 159442
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Eğitim ve Öğretim, Home Economics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre Kirliliği, Çevre Eğitimi ii, Environmental Pollution, Environmental Education IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZ Doğanın dengesini bozan üretim ve tüketim sürecinin yaşanması sırasında değişik biçimde ortaya çıkan çevre sorunları, çevre ile birlikte bütün canlıların varlığım tehdit eder bir hale gelmiştir. Bugün çevre konusunda ortaya çıkan sorunların ana nedenlerinden biri kamuoyunun yeterli düzeyde bilgilendirilmemiş ve bilinçlendirilmemiş olmasıdır. Yarının büyükleri olan çocuklar bilgileri, becerileri, değerleri, deneyimleri ve davranışlarıyla toplumun kalkınmasında ve sürdürülebilir bir yaşamın sağlanmasında etkili bir rol oynayacaktır. Bu araştırma, ilköğretim II. kademe öğrencilerinin çevre kirliliğini önlemeye yönelik bilgi ve uygulamalarının doğru ve yeterli olup olmadığım saptamak ve uygulanacak eğitim ile öğrencilerin bu konudaki bilgilerine ve çevreci uygulamalarına katkıda bulunmak amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın başlangıcında konuyla ilgili kaynaklar taranmış, yapılan incelemeler sonucunda öğrencilere uygulanmak üzere bir anket formu geliştirilmiştir. Araştırmanın örneklemeni, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Ankara Altındağ'daki bir ilköğretim okulunun 6., 7., ve 8. sınıfa devam eden 292 kız ve erkek öğrenci oluşturmuştur. Toplanan veriler, SPSS Windows paket programında analiz edilmiş ve her sorunun yüzdesi alınmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %44,9'unun kız, %55,1'inin erkek olduğu saptanmıştır. Cinsiyete göre öğrencilerin çevre ve çevre kirliliği ile ilgili bilgileri t testi ile karşılaştırıldığında; ön testte kız öğrencilerin lehine bir fark varken, uygulanan çevre eğitiminden sonra bu farkın ortadan kalktığı tespit edilmiştir. Ön testte ve son testte kız ve erkek öğrencilerin çevreye duyarlı uygulamalarında önemli bir fark olmadığı saptanmıştır. Bütün sınıflarda uygulanan eğitimden sonra öğrencilerin bilgilerinde anlamlı bir artış olduğu ancak, öğrencilerin çevreye duyarlı uygulamaları incelendiğinde verilen eğitimin sadece 6. sınıflarda anlamlı bir fark yarattığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There have been various environmental problems arousing during the production and consumption processes which do not only demolish the balance of the nature but also have become a threat for the other living beings. Today, one of the basic reasons of those environmental problems is that the public has not been informed and raised consciousness adequately. Tomorrow's adults and today's children with their knowledge, skills, values, experience and behaviours will play an effective role in developing the society and providing a continuable life. This research has been planned to determine the properness and the adequateness of the knowledge of the 6th, 7th and 8th grade students' on preventing the environmental pollution and the way how they put this knowledge into practice, in addition to this,it has been planned to contribute to their knowledge on this subject and their environmentalist practice by the help of the instruction which will be applied. In the beginning of the study, a literature rewiew was establish a conceptual frame work. A questionnaires were developed based on literature rewiew for students. The sample of this research is formed by the 6th, 7th and 8th grades of a primary education school including totally 292 male and female students attending at a public school in Altındağ, Ankara. Data were analyzed by using SPSS for windows package program and frequencies were computed for each question. It was established that 44,9% of the students participated the research was girls and 55,1% was the boys. When the students' knowledge about the environment and environmental pollution was compared according to their gender by using the T test, there appeared difference in the girls' favour but just after applying the instructions on environment, it was determined that the difference between the girls and the boys had disappeared. mMoreover, it was seen that there weren't any important differences in both the girls' and boys' practising their environmental sensitiveness both in the pre-test and post-test. There had been a significant increase in students' knowledge on the environment after applying the instructions in all the grades, however, when examined in detail, it was seen that the significant difference in practising their environmental sensitiveness appeared in the 6 grade students.