Üretim işletmelerinin stok hesaplarında enflasyon düzeltmesi ve eğitimine ilişkin öneriler
Suggestions on the inflation adjustment of the stock accounts in bussiness corporation
  1. Tez No: 159563
  2. Yazar: FİLİZ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stok, Enflasyon Düzeltmesi, Uluslararası Finansal Raporlama Standardı, Türkiye Muhasebe Standartlar-2, Sermaye Piyasası Kurulu, Stocks, inflation correction, the International standard of Financial Reporting, Turkish Accounting Standards-2, the Board of Capital Market
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Tarihi maliyet esasına dayalı muhasebe sisteminden elde edilen mali tablolardaki bilgilerin, yüksek enflasyonun var olduğu ekonomilerde, işletmelerin gerçek durumlarını göstermeyecekleri bilinmektedir. İşletmenin yaşamım verimli ve kârlı bir şekilde sürdürebilmesi ancak fiyat değişimlerinin işletme sonuçlan üzerindeki olumsuz etkisinin giderilmesi ve mali tabloların, fiyat hareketlerine göre yeniden düzenlenmesi yani enflasyon düzeltmesi uygulaması ile olanaklıdır. Enflasyon düzeltmesi uygulamasında, düzeltilmesi gereken önemli kalemlerden biri stoklardır. Bu çalışmada üretim işletmelerinde stokların enflasyona göre düzeltilmesi konusu ele alınmıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde stok kavramı üzerinde durularak, stoklarla ilgili bilgi verilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde, enflasyonun stoklar üzerindeki etkisinden bahsedilmiş, enflasyondan etkilenen stokların mali tablo ve analiz sonuçlarına etkisi ile stokların enflasyona göre düzeltilmesinde temel yaklaşımlar anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, stokların enflasyona göre düzeltilmesinde yapılan vergi düzenlemeleri, uluslararası standartlar ile Türkiye'deki standartlar ve stokların enflasyona göre düzeltilmesine ilişkin prosedür ve uygulamalar detaylıca anlatılmış ayrıca, enflasyon muhasebesinin eğitimine ilişkin öneriler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT It is a well-known fact that the information in financial tables which are obtained from an accounting system that is based on the principle of historical cost does not show the real state of a business in economies with high level of inflation. For the business, to be able to maintain its a productive and profitable life is possible only by removing the negative effects of price changes on business results and by re-forming the financial tables according to price fluctuations; that is, through inflation correction. In the implementation of inflation correction, one of the important items that needs correction is the stocks. This study focuses on the issue of the correction of stocks in production businesses according to inflation. The study is composed of three chapters. The first chapter concentrates on the concept of stock, and presents a considerable amount of information on the concept. The second chapter, having explained the effects of inflation on stocks, presents the influence of the stocks that are affected by inflation upon financial tables and analysis results; and moves on to the presentation of the basic approaches concerning the correction of stocks according to inflation. And finally, the third chapter, describes the tax regulations in the correction of stocks according to inflation, and explains the international as well as national (Turkish) standards, procedures and practices concerning the issue in great detail. Apart from that, proposals with regard to the teaching of inflation accounting are also focused on in the third chapter.