Türkiye ve Almanya'da uygulanan beden eğitimi ve spor öğretmeni yetiştirme programlarının karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
The physcial education and sport teacher education curriculum compared with Turkey and Germany
  1. Tez No: 159592
  2. Yazar: YAPRAK KALEMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FAİK İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı eğitim, Beden Eğitimi, Spor, Öğretmen Yetiştirme, Türkiye, Almanya, Comparative Education, Physcal Education, Sport, Turkey, Germany
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
ÖZET Karşılaştırmalı eğitim, kendi eğitimimizi ve toplumumuzu daha iyi tanımamızı sağlayarak, getirdiği yeni bilgilerle incelenen konuda başka ülkelere göre durum saptamada önemli bir rol oynamaktadır. Bu araştırmada, Türkiye ve Almanya'da uygulanan beden eğitimi ve spor öğretmeni yetiştirme programlan karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu karşılaştırmalı araştırmada, Türkiye'de beden eğitimi ve spor öğretmeni yetiştirme programlan ortak olduğundan tek bir program esas alınmıştır. Ancak Almanya'da 16 eyalet ve bu eyaletlerde toplam 44 tane beden eğitimi ve spor öğretmenliği öğrenimi veren yükseköğretim kurumu bulunmaktadır. Bu kurumların tümünde farklı beden eğitimi ve spor öğretmeni yetiştirme programı uygulanmaktadır. Bu sayının fazla olması nedeniyle Baden- Wurttemberg eyaletindeki Heidelberg Üniversitesi Spor ve Spor Bilimleri Enstitüsü ile Nordrhein-Westfalen eyaletindeki Köln Spor Yüksekokulunun beden eğitimi ve spor öğretmeni yetiştirme programlan değerlendirmeye alınmıştır. Bu çalışmada öncelikle genel olarak beden eğitimi kavramından, Türkiye'de beden eğitimi derslerinin genel eğitim içerisindeki yerinden ve bu dersin okullara girişinden bahsedilmiştir. Daha sonra Türkiye'de ve Almanya'da beden eğitimi ve spor öğretmeni yetiştiren yükseköğretim kurumlan hakkında genel bir bilgi verilmiştir, incelenen iki ülke hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bu ülkelerin eğitim sistemleri ve yükseköğretime öğrenci alımlarıyla ilgili bilgilerde sunulmuştur. Yükseköğretime öğrenci seçimi açısından, Almanya'da beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümünde öğrenim görmek isteyen adayların Türkiye'ye göre daha kapsamlı bir sınava tabi tutulduğu görülmüştür. Daha sonra bu ülkelerde uygulanan beden eğitimi ve spor öğretmeni yetiştirme programlan ile ilgili ayrı ayrı bilgiler sunulmuştur. Bunun sonucunda, Türkiye'de eğitimin tüm kademelerine öğretmen yetiştirmede tek tip bir programın uygulandığı görülmüştür. Buna karşın Almanya'da beden eğitimi ve spor öğretmeni yetiştirme programlan eğitimII kademelerine göre öğretim süresi ve ders programları açısından farklılık göstermektedir. Araştırmanın son bölümde bu benzerlik ve farklılıklara dikkat çekilerek tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT Comparative Education provides knowledge about our education and our society and plays a key part in determining our situation according to the other countries with the information we got about the subject studied. Physical education and sports teacher education programs in Turkey and in Germany are compared in this research. In Turkey physical education and sports teacher education programs are common. So, just one program is examined in this research. However in Germany there are 44 higher education establishments which has physical education and sports teacher education programs in 1 6 states. In every establishment different programs are running about physical education and sports teacher education. Due to the overage of the programs, Heidelberg University Sports & Sports Sciences Institude in the state of Baden- Wurttemberg and Köln Sports College in the state of Nordrhein-Westfalen are examined. In this study, firstly we mentioned to the consept of pysical education, the importance of the physical education lessons in general education in Turkey and the inclusion of the lesson to the education program in general. Then, information about the establishments that educate physical education and sports teacher in Turkey and in Germany is given in general. In order to have more information about two examined countries, information about educational system and the acceptance of the students to the higher education is given as well. In point of choosing a student to the education program, the candidates who want to study physical education and sport teacher take the exams in more comprehensive way in Germany than Turkey. Then, information about the physical education and sports teacher education programs running in these countries is presented. Because of that, in every level of Turkey's teacher edification system just one type program has been determined. The programs of growing physical education and sport teachers show differences of teaching time and class' schedules according to education levels in Germany. In the last section, resemblances and the differences are discussed.IV