Parodying the bible: Postmodern narrations in Jeanette Winter's Boating for Beginnersve Jenny Diski's Only Human: A Comady
İncil parodileri: Jeanette Winter's Boating for Beginnersve Jenny Diski's Only Human: A Comady adlı romanlarındaki postmodern anlatılar
- Tez No: 159942
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL OPPERMANN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Jeanette Winterson, Jenny Diski, postmodern parodi, İncil hikayeleri, İncil parodileri, yeniden yazım, Jeanette Winterson, Jenny Diski, postmodern parody, Biblical narratives, Bible parodies, rewriting
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez Jeanette Winterson' m Boating for Beginners ve Jenny Diski 'nin Only Human: a Comedy adlı romanlarını postmodern parodi çerçevesinde, postmodern roman örnekleri olarak inceler. Her ne kadar antik Yunan edebiyatına kadar uzanan bir geçmişe sahip olsa da, parodi postmodern dönemde üst söylemlere eleştirel bir bakış açısı getirmekte kullanılan önemli bir edebi araç olarak öne çıkmıştır. Hedef aldığı metni ya da türü eleştirel ve de komik bir taklit yoluyla yeniden yazan parodik metinler bu metin ve türlerdeki anlatıların söylemlerindeki kurgusallığa dikkat çekerek bunların öne sürdüğü doğruluk ve gerçekçilik iddialarını sorunsallaştınr. Postmodern parodinin en önemli özelliklerinden biri olan sorunsallaştırma süreci, Winterson ve Diski'nin romanlarında üst anlatıların bir eleştirisi olarak kullanılmaktadır. Bu tez, postmodern parodinin bir araç olarak geçmişin metinleşmiş versiyonlarının insanlığın durumu ve dünya hakkında gerçekler sunma iddialarının nasıl yanıltıcı olduğunu belirtmek için kullanıldığı savını Jeanette Winterson ve Jenny Diski'nin romanları üzerinden örneklendirir. Parodi edebi bir araç olarak bu yazarlara Eski Ahit'teki Yaradılış'ın belli bölümlerini eleştirel bir açıdan tekrar yazma olanağı sağlamaktadır. Bu yemden yazımın sonucunda, her iki romanda da Eski Ahit'te yer alan Tufan ve İbrahim peygamberle ilgili hikayelerin kendi iddialarının aksine bir söylemle, yazarlar tarafından alternatif dini tarihler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes Jeanette Winterson' s Boating for Beginners and Jenny Diski's Only Human: a Comedy as examples of postmodern novels that employ postmodern parody as a strategy of rewriting. Although parody has a literary history that goes back to the literature of ancient Greece, it has become an important literary device that is used in order to make a critical interrogation of the master narratives. Parodic texts that set out to rewrite their target texts through a critical and comic mode, point to their fictitious nature in their parodic discourses. They also posit questions at the understandings of these texts as coherent and stable collections of facts that inherit truth-value. As such, this thesis attempts to show how parody as a distinct postmodern tool enables both Jeanette Winterson and Jenny Diski to rewrite certain parts of Genesis of the Old Testament from a critical present perspective to highlight how the textualized versions of the past are misleading in their claims of presenting truths about the human condition and the world. As a result of this rewriting process, both novels present alternative religious histories as opposed to the claims of the original Biblical narratives.