Sınıf öğretmenlerinin okullarına ilişkin bağlılık tutumları 'Çankaya ilçesi örneği'
Classroom teachers' attiudes related to their schools 'sample for Çankaya county'
- Tez No: 159988
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLSÜN ATANUR BASKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, öğretmen tutumları, özdeşleşme, yerimseme, uyuşum, umursamazlık, yabancılaşma, Organizational commitment, teacher's attitudes, identification, colonialism, accommodation, indifference, alienation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET ŞİMŞEK, Halil. Sınıf öğretmenlerinin Okullarına İlişkin Bağlılık Tutumları, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005 Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin, görev yaptıkları okula ilişkin özdeşleşme, yerimseme, uyuşum, umursamazlık ve yabancılaşma boyutunda geliştirdikleri tutumları saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla; Ankara ili Çankaya ilçesindeki ilköğretim okullarında 2003-2004 öğretim yılında görev yapan 334 sınıf öğretmeni, araştırmanın kapsamına alınmıştır. Araştırma için gerekli verilerin toplanmasında anket kulanılmıştır. Araştırma bulguları; aritmetik ortalama (x), standart sapma (ss), t testi ve scheffe testi ile değerlendirilmiştir. Öğretmenlerin tutumlarının belirlenmesinde; aritmetik ortalama (x) ve standart sapma (ss) kullanılmıştır. Tutumlar (resmi ve özel, erkek ve bayan, kıdem dereceleri ) arasında farklılık olup olmadığının belirlenmesinde aritmetik ortalama (x), standart sapma (ss), t testi ve scheffe testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; sınıf öğretmenlerinin okullarına ilişkin yerimseme, uyuşum, umursamazlık tutumlarının okul türüne ( resmi ve özel), cinsiyete, mesleki kıdeme ve okuldaki hizmet süresine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin okullarına ilişkin yerimseme ve uyuşum tutumları geliştirdikleri saptanmıştır. Sınıf öğretmenlerince umursamazlık tutumunun geliştirilmediği anlaşılmaktadır. Sınıf öğretmenlerinin kendilerini okullarıyla özdeşleştikleri anlaşılmıştır. Özdeşleşme tutumunun geliştirilmesinde sınıf öğretmenlerinin okul türüne, mesleki kıdeme ve okul kıdemine göre farklılaşmadığı görülmüştür. Cinsiyetleri karşılaştırıldığında; yalnızca resmi ilköğretim okullarındaki bayan öğretmenlerin erkek öğretmenlere nazaran daha fazla özdeşleştikleri saptanmıştır. Sınıf öğretmenlerinin okullarına kendilerini yabancı hissetmedikleri saptanmıştır. Yabancılaşma tutumu açısından okul türünün, mesleki kıdemin ve cinsiyetin etkisininHI olmadığı görülmüştür. Okul kıdemleri karşılaştırıldığında; 9 yıl ve daha fazla hizmeti bulunan sınıf öğretmenlerinin diğerlerine oranla yabancılaşma düzeyinin daha düşük olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT This research is carried out for the purpose of determining classroom teachers' attitudes related to their schools as based oh the criteria of identification, colonialism, accommodation, indifference and alienation. With this objective, 334 classroom teachers who work at primary schools in Çankaya County of the city of Ankara, are taken into the scope of this research. To collect data, questionnaire was used. The research findings were based on assessments made with arithmetical mean (x), standard deviation (sd), t -test and scheffe test. Arithmetical mean (x) and standard deviation (sd) were used to determine the attitudes of the teachers. Arithmetical mean (x), standard deviation (sd), t -test and scheffe test were used to find out the diffrences between the teachers' attitudes in terms of type of the school, gender, seniority in profession and seniority at the schools. At the end of the research, it was observed that there were no significant diffrences in terms of type of the school, gender, seniority in profession and seniority at the schools while acquiring the attitudes of colonialism, accommodation and indifference of the classroom teachers toward their schools. It was determined that the attitudes of colonialism and accommodation of the classroom teachers toward their schools were developed. That the attitudes of indifference of the classroom teachers were not developed was observed. The classroom teachers were found to become identical with the schools they work at. It has been observed that there were no significant differences in terms of type of the school, seniority in profession and seniority at the schools while acquiring this attitude. When the gender is compared, only at state primary schools the female teachers as compared to male teachers, were determined to be more identical. That the classroom teachers did not feel alienated to their schools was determined. Besides, the teachers' type of the school, seniority in profession and sex were determined to be ineffective while acquiring this attitude. When their seniority at theschools is compared, those becoming alienated to their schools at lower levels were found to be the classroom teachers who have worked for 9 years or more at the same schools.