Sınıf öğretmenliği öğrencilerinin fen eğitimine yönelik öz-yeterlik algıları ve alan bilgisi yeterlikleri
Self_efficacy beliefs toward science teaching and subject matter knowledge in science of the students of classroom teaching programmes
- Tez No: 160008
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESED YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmet Öncesi Sınıf Öğretmeni, Fen Eğitimine Yönelik Öz- Yeterlik Algısı, Kişisel Fen Öğretimi Yeterlik Algısı, Fen Öğretimi Sonuç Beklentisi Algısı, Fen Alan Bilgisi Yeterliği, Pre-service Elementary Teacher, Self-Efficacy Beliefs toward Science Teaching, Science Teaching Efficacy Belief, Science Teaching Outcome Expectation Belief, Efficacy of Science Field Knowledge
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET KARAGÖZ, Hakan. Sınıf Öğretmenliği Öğrencilerinin Fen Eğitimine Yönelik Öz- yeterlik Algılan ve Fen Alan Bilgisi Yeterlikleri, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005 Bu araştırmada, sınıf öğretmenliği bölümü son sınıf öğrencilerinin fen eğitimine yönelik öz-yeterlik algılan ve fen alan bilgisi yeterliklerini belirlemek amaçlanmıştır.. Araştırma, üç üniversitenin Eğitim Fakültesi' nin Sınıf Öğretmenliği Programı son sınıfında öğrenim gören 255 öğrencinin katılımıyla 2004-2005 akademik yılı yüz yılında gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada, Riggs ve Enouch tarafından 1990 yılında geliştirilen ve Bıkmaz (2002) tarafından Türkçe' ye çevrilen“Fen Eğitimine Yönelik Öz-yeterlik İnancı ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Fen Alan Bilgisi Testi”kullanılmıştır. Araştırma bulguları aşağıdaki şekilde özetlenebilir: 1. Öğrencilerin fen eğitimine yönelik öz-yeterlik inancı puanlan ortalaması 83,64 'dür. 2. Öğrencilerin fen eğitimine yönelik öz-yeterlik inancı puanlan farkı cinsiyete ve öğrenim görülen üniversitelere göre anlamlı bulunmuş, diğer değişkenlere göre anlamlı bulunmamıştır. 3. Öğrencilerin fen eğitimine yönelik öz-yeterlik ölçeğinin kişisel fen öğretimi yeterlik algısı boyutundan aldıkları puanların ortalaması 48,15' dir. 4. Öğrencilerin kişisel fen öğretimi yeterlik inancı puanlarının farkı mezun olunan lise türüne göre anlamlı bulunmamış, diğer değişkenlere göre anlamlı bulunmuştur. 5. Öğrencilerin fen eğitimine yönelik öz-yeterlik ölçeğinin fen öğretimi sonuç beklentisi yeterlik algısı boyutundan aldıkları puanların ortalaması 35,49' dur. 6. Öğrencilerin fen öğretimi sonuç beklentisi yeterlik algısı boyutundan aldıkları puanların farkı cinsiyete ve öğrenim görülen üniversitelere göre anlamlı bulunmuş, diğer değişkenlere göre anlamlı bulunmamıştır. 7. Öğrencilerin fen alan bilgisi puanlarının ortalaması 10,69' dur. 8. Öğrencilerin fen alan bilgisi testinden aldıkları puanların ortalamalarının farkı mezun olunan lise alan türüne göre anlamlı bulunmuş, diğer değişkenlere göre anlamlı bulunmamıştır. 9. Öğrencilerin fen alan bilgisi testinden aldıkları puanlarla fen eğitimine yönelik öz- yeterlik ölçeğinden elde edilen puanlar arasında 0,189 düzeyinde bir korelasyon olduğu belirlenmiştir. Fen alan bilgisi testinden elde edilen puanlarla öz-yeterlik ölçeğinin11 kişisel fen öğretimi yeterlik algısı boyutundan alınan puanlar arasında ise 0,202 düzeyinde bir ilişki vardır. Bu ilişkiler alpha 0,01 düzeyinde manidardır. 10. Fen alan bilgisi testinden yüksek puan alan öğrencilerin fen eğitimine yönelik öz- yeterlik algısı toplam puanlan ve kişisel fen öğretim yeterlik algısı boyutu puanlan alan bilgisi düşük olan öğrencilerden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT KARAGÖZ, Hakan. Self-Efficacy Beliefs Toward Science Teaching and Subject Matter Knowledge in Science of The Students of Classroom Teaching Programmes, Master Thesis, Ankara, 2005 In this study, it was aimed to determine Self-Efficacy Beliefs Toward Science Teaching and subject matter knowledge in science of the last grade students of Classroom Teaching Programmes. The research was carried out in the Department of Classroom Teaching Programme of tree faculties of education with the last grade (255) students within first semester of 2004-2005 Academic Year.“Science Teaching Self-Efficacy Belief Instrument”which was developed by Riggs and Enouch in 1990 and translated into Turkish by Bıkmaz in 2002 and profiency test in the field of science which was developed by searcher were used in this research. The findings of the research can be summerized as follows: 1. The mean of science teaching self-efficacy belief scores of the students is 83,64. 2. The average difference between the means of science teaching self-efficacy belief scores of the students has been found significant in terms of gender and university, but it hasn't been found significant as regard the other variables. 3. The mean of students scores of personel science teaching efficacy belief that is the dimensions science teaching self-efficacy belief instrument is 48,15. 4. The average difference between the means of personel science teaching efficacy belief scores of the students hasn't been found to high school kinds which they graduated, but it has been found significant as regard the other variables. 5. The mean of students scores of science teaching outcome expectations belief that is the dimensions science teaching self-efficacy belief instrument is 35,49. 6. The average difference between the means of science teaching outcome expectation belief scores of the students has been found significant in terms of gender and university, but it hasn't been found significant as regard the other variables. 7. The mean of science field test scores of the students is 10,69.IV 8. The average difference between the means of science field test scores of the students has been found to kinds of high school field which they graduated, but it hasn't been found significant as regard the other variables 9. It was determined the correlations between science teaching self-efficacy beliefs and science field test scores of students at the level of 0,189. There is a relations scores that obtained from science field test and personel science teaching belief dimensions of science teaching self-efficacy belief instrument at the level of 0,202. These relations are significant at the level of a=0,01.