Yüksek teknoloji gereçlerinden plastik imgeye
From materials of high tecnological to the plastic image
  1. Tez No: 160334
  2. Yazar: İBRAHİM SERDAR MİLLİ
  3. Danışmanlar: PROF. ZAFER GENÇAYDIN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Allegory, Computer, Electronic Circuit, Concept, Metaphor, Object, Plastic Image, Symbol, Technology, Solitude
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET MİLLİ î. Serdar, Yüksek Teknoloji Gereçlerinden Plastik İmgeye, Sanatta Yeterlik, Ankara, 2005. Çağımız yüksek teknolojisinin ulaştığı son aşama olduğu düşünülen elektronik devreler, microchipler, MR' lar, CD' ler ve bunların ileti ağlan gibi biçimler, doğrudan ya da dolaylı olarak sanatın nesnesi olabilmektedirler. Bilim dünyasının, günümüz kentli bireyinin yalnızlığına çözüm arayarak bilgisayar başına kilitlenmişliğine, toplumdışı yaşama tarzına ve bunun sonucu olarak, yakın gelecekte teknolojinin insan duyarlılığını yok edeceği tehlikesine dair öngörüleri bilinmektedir. 20. yy. başından itibaren ortaya çıkmaya başlayan ve etkisi I.-II. Dünya Savaş'larıyla artarak devam eden“kavramsal”sanatın söylemleri ve yöntemleri incelendiğinde, bilinen estetik kalıplan ve etik değer yargılarını sorguladığı, hatta reddettiği görülür. Sanatta biçimin ve nesnenin yerini kavramlar ve düşünce almaya başlar. Ruhu ve maddeyi, fiziği ve metafiziği, yaşamı ve ölümü, savaşı ve barışı sorgulayan sanatçılar kendi tinsel eğilimleri doğrultusunda çıkışlar ararlar. Kendini“savaşa”ve“sanata”karşıt bir hareket olarak tanımlayan Dada, diğer akımlardan sıyrılarak farkını ortaya koyar. Kapitalist burjuva mantığına ve onun Dünya'yı paylaşma tutkusuna tepki gösteren Dada hareketine göre her şey sanattır ve herkes sanatçıdır. Böylelikle sanatçıların tekelinden çıkan sanat geniş kitlelere yaygınlaşarak insanlara kendini ifade etme yollarını açar. Sol Le Witt, düşüncelerin sanat yapıtı olabileceğini, maddeye dönüşme zorunluluğu olmadığını söyler. Atkinson, sanatçının yazdığı metnin sayfalarını çerçeveleyerek sergilemesinin yeterli olduğunu savlar. Kosuth, estetiğin sanattan ayrılması gerektiğini belirtir. Duchamp, bir pisuarı“çeşme”adıyla sergileyerek“kavramı”estetiğe yeğ tutar. Hazır nesne kullanan sanatçılar, bir nesnenin kendisi,o nesnenin betimlenmesinden daha etkili olabilir veya plastik öğe olarak doğrudan kullanımı o nesnenin çağrıştıracağı imgelerin şiddetini daha da artırabilir demektedirler. İmge ne kadar etkili olursa olsunplastik biçimlemede kullanılışı ona yeni anlamlar katabilmekte veya eksiltebilmektedir. 1965'te Paik, üç boyutlu TV görüntülerini teknolojik müdahalelerle parçalayıp sürrealist görüntüler elde eder, elektronik görüntünün yeni anlatım biçimlerini ortaya koyar. TV monitörlerini ve elektronik devre kartlarını kullanarak üç boyutlu çalışmalar oluşturur, teknolojik simgelerden plastik imgelere ulaşır.“Alıcı”nın bireysel yaşanmışlıklarına bağlı olmakla beraber, ileri teknoloji ürünlerine ve elektronik devrelere simgesel anlamlar yüklenerek eğretileme (metafor) ve benzeşim (alegori) yoluyla yeni imgeler oluşturmak olasıdır. Anahtar Sözcükler Alegori, Bilgisayar, Elektronik Devre, Kavram, Metafor, Nesne, Plastik İmge, Simge, Teknoloji, Yalnızlık.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Milli. t. Serdar, From the Materials of High Technology to the Plastic Image, Ph. D. Dissertation, Ankara, 2005. Electronic Circuits, Microchips, MRs, CDs and their communication networks which are assumed to be the highes tecnology reached today, can be objects of art either directly or indirectly. The scientific worlds foresight about the danger of technology terminating human sensitivity and related issues like urban man's loneliness, his imprisonment infront of computers and his unsocial life style is well known. When the pronunciations and methods of“conceptual”art which started in 20th century and had its effect increase by First and Second World War, is studied, it is seen that conceptual art has questioned and even rejected the known esthetic and ethic values. Concept and thought started to take the place of form and object. Artists who question the spirit and matter, physics and metaphysics, life and death, war and peace search for an exit through their spiritual tendencies. Dada which define itself as a movement against“war”and“art”, establishes a difference from other trends. According to Dada movement which reacts to the bourgeois reasoning and its passion to share the world, everthing is art work and everybody is artist. Thus, art, freed from the monopoly of artists, is spread among big masses and opened the ways to self expression for people. Sol Le Witt says that thoughts can be works of art and their transformation in to matter is not necessary. According to Atkinson's arguement, it is enough to frame and exibit the pages of written text by the artist. Kosuth tells that esthetics should be seperated from art and Duchamp prefers“concept”to esthetics by exibiting an urinal by the name“fountain”. Artist, using ready made objects state that an object itself could be more effective than its description or the object directly used as a plastic element might increase the power of the images it brings to mind. No matter how effective the image is, its use in plastic formation either add or substract new meanings to/from it. In 1965, Paik, with technology, by cutting the three dimensional television images in to pieces, achieved a surreal image and established new forms of expression of electronic image. By usingIV TV monitors and cards of electronic circuits he builds three dimensional works and from technological symbols he reaches to plastic images. Depending on the personal experience of the“receiver”, it is possible to create new images by introducing symbolic meanings to electric circuits and products of high technology, through the way of metaphor and allegory.