Farklı sosyo-kültürel düzeylere sahip annelerin çocuklarını kabullenme ve reddetme davranışlarının incelenmesi
Examination of acceptance-rejection of mothers from various socio-cultural levels concerning their children
- Tez No: 160388
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anne, Çocuk, Anne red, Anne Kabul
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Farklı Sosyo-Kültürel Düzeylere Sahip Annelerin Çocuklarını Kabullenme ve Reddetme Davranışlarının İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Bu araştırma, farklı sosyokültürel düzeylere sahip annelerin çocuklarına karşı olan kabul ve red davranışlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın ömeklem grubu Diyarbakır İli Ergani İlçesinde yaşayan 123'ü alt, 123'üde üst sosyo-kültürel düzeye sahip olmak üzere toplam 246 anne oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”ve“Ebeveyn Kabul-Red Ölçeği-Anne Formu (EKRÖ-Anne Formu)”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler Parametrik olan t-Testi, Non-Parametrik olan Man- Whitney U, Kruskal Wallis Varyans Analizi ve Sperman' s Rho istatistiksel analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlan şu şekilde özetlenebilir: Annelerin çocuklarına karşı olan kabul ve red davranışının alt ve üst sosyo-kültürel düzey arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Alt sosyo-kültürel düzeye sahip annelerin yaşlan, çocuk sayısı ve ailedeki birey sayısı ile çocuğa karşı olan kabul red davranışı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aynca annelerin çocuklanna karşı olan kabul ve red davranışlar ile annelerin öğrenim düzeyleri ve ailelerinin aylık gelir düzeyleri arasında ise anlamlı düzeyde bir fark olduğu bulunmuştur. Üst sosyo-kültürel düzeye sahip annelerin yaşlan, çocuk sayısı, ailedeki birey sayısı ile çocuğa karşı olan kabul red davranışı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Annelerin çocuklarına karşı olan kabul ve red davranışlar ile annelerin öğrenim düzeyleri ve ailelerinin gelir düzeyleri arasında ise anlamlı düzeyde bir fark bulunmamıştır. Annelerin kabul-red davranışları çocukların cinsiyetine göre hem alt hem de üst sosyo kültürel düzeyde önemsiz bulunmuştur. Ancak annelerin hem kız hem de erkek çocuklarına karşı olan kabul ve red davranışlarının alt ve üst sosyo-kültürel düzey arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Araştırmanın bulguları annelerin çocuklarına karşı olan kabul ve red davranışları üzerinde sosyo-kültürel değişkenlerin sosyo-kültürel düzeye göre etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Examination of Acceptance-Rejection of Mothers From Various Socio-cultural Levels Concerning Their Children, Master Thesis, Ankara, 2005. This study was conducted to examine acceptance-rejection of mothers from various socio-cultural levels concerning their children. The sample group included in the study consisted of totally 246 mothers living in Ergani, Diyarbakır, 123 of whom were from low socio-cultural level and the rest from high socio-cultural level. In the present study,“Personal Information Form”and“Parental Acceptance-Rejection Questionnaire-Mother Form”(PARQ-Mother Form) were used as data gathering tools. The data obtained from the study were assessed through statistical analyses like parametric t-test, non-parametric Man- Whitney U, Kruskal Wallis Variance Analysis, and Sperman' s Rho. The results might be summarized as the following: There was a significant difference between low and high socio-cultural levels regarding mothers' acceptance-rejection concerning their children. There was a positively significant relation between the ages of mothers from low socio- cultural level, the number of children, the number of family members and acceptance- rejection concerning children. Also, there was a significant difference between acceptance-rejection concerning children and mothers' educational background and family's monthly income. There was not a significant relation between the ages of mothers from high socio- cultural level, the number of children, the number of family members and acceptance- rejection concerning children. There was not a significant difference between acceptance-rejection concerning children and mothers' educational background and family's monthly income. Mothers' acceptance-rejection according to sexes of children were insignificant at both low and high socio-cultural levels. However, there was a significant difference between mothers' acceptance-rejection concerning both daughters and sons and low and high socio-cultural levels. The findings of the study has shown that socio-cultural variables influence mothers' acceptance-rejection according to socio-cultural level.Key Words; Mother, Child, Mothers' rejection, Mothers' acceptance.