Coğrafya eğitiminde işbirlikli öğrenme tekniklerinden öğrenci takımları başarı bölümlerin öğrenci başarısına etkisi
The effects of student groups success divisions which is one of the collaborative learning techniques, in geography education
- Tez No: 160527
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN GÜNGÖRDÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretimi, Akademik Başarı, işbirliğine Dayalı Öğrenme, Öğrenci Takımları Başarı Bölümleri, Geography Teaching, Academic Success, Collaborative Learning, Student Groups Success Divisions. II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Bu deneysel araştırmada, işbirlikli öğrenme tekniklerinden“Öğrenci Takımları Başarı Bölümleri”tekniğinin ortaöğretim birinci sınıf Coğrafya dersinde yer alan“Dış Kuvvetler”konularının öğretiminde öğrencilerin akademik başarıları etkisi üzerindeki geleneksel öğretim yöntemiyle karşılaştırılarak incelenmiştir. Araştırma 2003-2004 öğretim yılı bahar döneminde, Mamak İmam Hatip Lisesi birinci sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada dış kuvvetler konusu, kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemiyle, deney grubunda ÖTBB tekniği ile işlenmiştir. Bu araştırmada, öntest-sontest kontrol gruplu deney deseni uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, SPSS (Statistical Packet For The Social Science) istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Testlerden elde edilen sonuçlar, gruplar arasında“ilişkisiz örneklemler t-testi”, grup içinde ise“ilişkili örneklemler t-testi”kullanılarak 0,05 manidarlık düzeyinde test edilmiştir. Yapılan t-testi sonucunda deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin akademik başarıları arasında deney grubu lehine anlamlı düzeyde farklılığın olduğu görülmüştür. Bu da bize akademik başarıyı arttırmada işbirlikli öğrenme yönteminin daha etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Within the scope this experimental research, the effect of the“Student Groups Success Division”method- which is of collaborative learning method- upon the student's academic success, on teaching the subjects of“External Forces”of Geography lesson in the first term of secondary education, has been studied comparing to the traditional teaching method. The research has been carried out regarding the students from the first class, from Mamak Imam Hatip Lisesi, in the spring term of 2003-2004 academic year. The subject of external forces has been taught by traditional teaching method in control group, and by Student Groups Success Divisions in the test group. Pre- test and final- test- control group experiment pattern has been applied in this research. The observed findings have been analyzed by SPSS (Statistical Packet for the Social Science) statistical program. The determined results from the tests have been tested in terms of 0,05 significance-“non- relative exemplary t- test”inter- groups, and“relative exemplary t- test”intra- groups. After the t- test, it was determined that there was a meaningful difference in favour of experimental group, in the academic success between the students from experimental and control groups. Hereby, it has proved that the collaborative learning method is more helpful in increasing academic success.