İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi programının değerlendirilmesi
Evaluation of the Religion and Ethics Lesson Program For elemantary schools
  1. Tez No: 160913
  2. Yazar: ELİF TAŞCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHAMMET ŞEVKİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Program Geliştirme, Eğitim Programı, Program Değerlendirme, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Programı, improving the program, education program, evaluating the program, the religion and ethics lesson program for elemantary schools
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
III İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ (ÖZET) Bu araştırmada, 2000-2001 öğretim yılında uygulamaya konulan İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Programının eğitimde program geliştirme açısından değerlendirilmesi konu edinilmektedir. Araştırma, betimsel bir araştırmadır. Program geliştirme sürecinde yapılması gereken işlemlerin belli ilkeler doğrultusunda, bir sistem bütünlüğü içinde yürütülmesi, hedeflenen sonuçlara daha etkili bir şekilde ulaşılmasına yardımcı olmaktadır. İlköğretim DK ve AB Programı, program geliştirme çalışmaları sonucu 2000-2001 öğretim yılında uygulamaya konulmuştur. Uygulamaya konulan“İlköğretim DK ve AB Dersi Öğretim Programı”incelendiğinde şunlar söylenebilir: Bu programda,“program geliştirme sürecinde temel alınan ilkeler”başlığı altındaki bilgilerde, 2. grup ilkelerin yeterince açık ve net olmadığı, 3. grup ilkelerin kendi içerisinde sistemli olmadığı söylenebilir. Programda amaçların, birbiriyle ve programın ilkeleriyle uyumlu olduğu görülebilir. Ancak amaçların, ifadede göz önünde bulundurulması gereken hususlara uygun olmadığı söylenebilir. Programda öğretme-öğrenme süreci ile ilgili ilke ve açıklamalar yer almaktadır. Ancak bunların kendi içinde sistemli olmadığı ve öğretmene yeterince rehber olabilecek nitelikte olmadığı söylenebilir. Programda öğretme-öğrenme süreci ile ilgili olarak verilen“Örnek İşleniş”lerin, programda yer alan ilke ve açıklamalarla uyum sağladığı söylenebilir. Ancak bunların öğretmene yeterice rehber olabilecek şekilde düzenlenmediği söylenebilir. Programda değerlendirme ile ilgili ilke veya açıklamaların belirlenmediği görülmektedir. Konu ile ilgili sadece örnek işlenişlerin sonunda bir takım bilgiler yer almaktadır. İlköğretim DK ve AB programının tasarısının,“konu”merkezli program tasarısından çok“öğrenen”merkezli program tasarısına yalan olduğu söylenebilir. İlköğretim DK ve AB programının program geliştirme modelinin, MEB program geliştirme modeline benzediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
IV EVALUATION OF THE RELIGION AND ETHÎCS LESSON PROGRAM FOR ELEMANTARY SCHOOLS (SUMMARY) In this study, It is researched that religion and ethics lesson program for elemantary schools applied in 2000-2001 is evaluated according to the point of view improving the program in education. This study has a descriptive characteristic. In improving the program, operations to be done within certain principles and systems encourage to attain the goal more effectively. As a result of the improving the program studies, the religion and ethics lesson program was put into practice in semester of 2001-2002. When“The religion and ethics lesson program for elemantary schools”which has been put into practice is examined, it could be said that In this program, the data under the subject of principles considered within the process of improving the program, second group of principles are not clear enough, and third group of principles are not systematic within itself. It may be observed that the goals are consistent with each other and principle of the program. However, it could be also said that expression of the goals are not consistent with goal's expression. There are principles and explanations about teaching and learning process in the program. However, it could be also said that they are not consistent with each other and good enough to be a guide for a teacher. It could be said that sample practices which is presented about teaching-learning process, are consistent with the principles and explanations in the program. However, it could be said that they are not arranged efficiently to be a guide for a teacher. ît is observed that principles and explanations about evaluation are not specified in the program. There is only some information about the subject at the end of the sample practices. It could be said that the Project of the religion and ethics lesson program for elemantary schools is closer to the project of learner-centered program than the project of subject-centered program. It could be said that the model of improving the program of the religion and ethics lesson program for elemantary schools has its own model of improving the program in spite of showing similarities to ministry of education's model of improving the program.