2018 İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programının öğrenciye uygunluğu açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the 2018 Primary School Religious Culture and Moral Knowledge Curriculum in terms of its suitability for students
  1. Tez No: 993066
  2. Yazar: SEVCAN USLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF HİLAL KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 2018 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programı, öğrenciye uygunluk, ilköğretim, program inceleme, Religious culture and moral knowledge, 2018 Religious Culture and Moral Knowledge curriculum, student appropriateness, primary education, curriculum analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu tezde 2018 İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programı 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf düzeylerinde öğrenciye uygunluk açısından incelenmiştir. Çalışmanın amacı programın ilgili sınıf düzeylerinde öğrencilerin gelişim özellikleri, ilgi ve ihtiyaçları ile bilişsel düzeyleriyle uyumunun kazanım, içerik, öğrenme ve öğretme süreci ile ölçme ve değerlendirme bileşenleri üzerinden değerlendirilmesidir. İncelemede 4. sınıfta günlük yaşamla ilişkilendirilen dinî ifadeler ve temel ahlak temaları, 5. sınıfta Allah inancı ile ramazan, oruç ve nezaket konularının davranışa dönük yönü, 6. sınıfta peygamberlik, ibadet ve zararlı alışkanlıklar bağlamında kavramsal yapı, 7. sınıfta ahiret inancı, ibadetler ve yorum farklılıklarının kademeli aktarımı, 8. sınıfta ise kader, sorumluluk, paylaşma ve eleştirel sorgulama odaklı içerik öne çıkmıştır. Öğrenme-öğretme sürecinde öğrencinin somut deneyimlerinden hareket eden, ayet ve hadislerle desteklenen, anlam odaklı dua ve sure öğretimini güçlendiren bir yaklaşımın benimsendiği görülmüştür. Ölçme ve değerlendirme boyutunda programın genel ilkeleri doğrultusunda tek tip ölçmeden kaçınılması, süreç odaklı ve çoklu değerlendirme araçlarının kullanılması ve bilişsel alanın yanında duygu ve davranış boyutlarının da izlenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak programın sınıf düzeyi ilerledikçe bilişsel beklentileri artırdığı, günlük yaşam ve değer eğitimiyle ilişkili bütüncül bir yapı sunduğu, öğrencilerin uygunluğunu destekleyecek şekilde geliştirilmesi gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the 2018 Primary School Religious Culture and Moral Education Curriculum for 4th, 5th, 6th, 7th, and 8th grade students in terms of its suitability. The aim of the study is to evaluate the curriculum's alignment with students' developmental characteristics, interests, needs, and cognitive levels at the relevant grade levels through its learning outcomes, content, learning and teaching process, and measurement and evaluation components. The study highlights that in the 4th grade, religious expressions related to daily life and fundamental moral themes are emphasized; in the 5th grade, the behavioral aspects of belief in God, Ramadan, fasting, and courtesy are discussed; in the 6th grade, the conceptual structure in the context of prophethood, worship, and harmful habits is explored; in the 7th grade, the belief in the afterlife, worship, and the gradual transmission of differences in interpretation are highlighted; and in the 8th grade, content focused on fate, responsibility, sharing, and critical inquiry is emphasized. It is observed that an approach is adopted that strengthens the teaching of prayers and surahs, supported by verses and hadiths, and based on students' concrete experiences in the learning-teaching process. In terms of measurement and evaluation, it was concluded that, in line with the general principles of the program, uniform measurement should be avoided, process-oriented and multiple assessment tools should be used, and that emotional and behavioral dimensions should be monitored in addition to the cognitive domain. In conclusion, it was determined that the program increases cognitive expectations as the grade level progresses, offers a holistic structure related to daily life and values education, and should be further developed to support student suitability.