İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği programının eğitimde program geliştirme açısından incelenmesi
The Analysis of elementary education, religious culture and moral knowledge tutoring program in the view of curriculum development
  1. Tez No: 126192
  2. Yazar: MEHMET KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHAMMET ŞEVKİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Program geliştirme, Öğretmen Yetiştirme, Din Öğretimi Öğretmeni Yetiştirme, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Curriculum development, curriculum analysis, religious teacher training, religious culture and moral knowledge tutoring. ^f^ ?J*
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Ill İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMININ EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRME AÇISINDAN İNCELENMESİ (ÖZET) Bu araştırmada, 1998-1999 öğretim yılında uygulamaya konulan İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Programının eğitimde program geliştirme açısından incelenmesi konu edinilmektedir. Araştırmanın temel amacı, sözü edilen programın eğitimde program geliştirme açısından uygunluğunu araştırmaktır. Betimsel bir araştırma niteliği taşıyan bu çalışmada Eğitim Bilimi ve Din Eğitimi Bilimi alanında yapılan çalışmaların verileri kullanılmıştır. Program geliştirme, eğitim programının hazırlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ve değerlendirme sonucu elde edilen veriler doğrultusunda yeniden düzenlenmesi sürecidir. Bu süreçte yapılması gereken işlemlerin belli ilkeler doğrultusunda, bir sistem bütünlüğü içinde yürütülmesi, hedeflenen sonuçlara daha etkili bir şekilde ulaşılmasına yardımcı olmaktadır. Ülkemizde öğretmen yetiştirme programlarının sahip olması gereken özellikler konusunda XI. Milli Eğitim Şûrasında bir takım ilke kararlan alınmıştır. Bu çerçevede bir öğretmen yetiştirme programında amaçların açık olarak belirlenmesi, içerik kategorilerinin (alan bilgisi, pedagojik formasyon ve genel kültür) belli oranlara göre ve uygun bir düzen içinde yerleştirilmesi benimsenmiştir. Cumhuriyetten beri ülkemizde ilköğretim programlarında yer alan din derslerini çeşitli kurumlardan yetişen öğretmenler okutmuştur. İlköğretim I.kademede/ilkokul programlarında yer alan din derslerini sınıf öğretmenleri okutmuştur. Bu öğretmenlerin din öğretimi konusunda hem alan bilgilerinin hem de formasyonlarının istenilen düzeyde olmadığı söylenebilir. İlköğretim II. kademe/ortaokul programlarında yer alan din derslerini ise, sınıf ve diğer branş öğretmenlerinin yanı sıra, yeterli sayıda oldukları yerlerde, yüksek din öğretimi kurumlarından yetişen öğretmenler okutmuştur (1960:lı yıllardan sonra). Bu kurumlar 1982 yılında ilahiyat fakültelerine çevrilmişlerdir.IV 1998-1999 öğretim yılında“İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Programı”adıyla yeni bir program uygulamaya konulmuştur. Bu program pek çok açıdan farklı özelliklere sahiptir. Bu programda öğrencilerin kazanması istenen hedeflere ayrı bir başlık altında açık ve net olarak yer verilmediği; bununla birlikte ilke olarak verilen bilgilerin içerisine bazı amaç ifadelerinin serpiştirildiği görülmektedir. Programda uygulama süreçleri ile ilgili açıklamalara yeterince yer verilmediği söylenebilir. Buna karşın programda derslerin kredilerine, dönemlere göre düzenlenişine ve uygulayanlara yardımcı olacağı düşüncesiyle ders tanımlarına yer verildiği görülmektedir. Programdaki ders sayıları ve kredileri, geçmişte din öğretimi öğretmeni yetiştirilen programlara nazaran önemli ölçüde azaltılmıştır. Bu durum, öğrencilerin öğretim dışındaki bireysel ihtiyaçlarım karşılayabilmelerine daha çok imkan tanınması açısından olumlu bir düzenleme olmuştur. Ayrıca programda derslerin teorik saatlerine ilave olarak uygulama saatlerinin de belirlenmiş olması, programı uygulayanların, öğretimde uygulamaya dikkatlerinin çekilmesi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirilmiştir. Dersler büyük ölçüde', aşamalılık. süreklilik ve kaynaşıklık ilkelerine uygun olarak programa yerleştirilmekle birlikte, bazı derslerin buna tam olarak uymadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
V THE ANALYSIS OF ELEMENTARY EDUCATION, RELIGIOUS CULTURE AND MORAL KNOWLEDGE TUTORING PROGRAM IN THE VIEW OF CURRICULUM DEVELOPMENT (ABSTRACT) In this inquiry, we dealt with the analysis of elementary education, religious culture and moral knowledge tutoring program in the view of curriculum development. The inquiry is a descriptive study. The curriculum development is a process of designing curriculum, its implementing, its evaluation and reorganizing of curriculum. The operations related to this process have to be carried out according to certain principles. XI. National Education Council took some decision on characteristics that the teacher training programs should involve. In this perspective,, it has been adopted that teacher training program has to determine it's goals clearly and fix the content categories in certain rates and to the extent in proper pattern. From 1924 up to now, the religious courses given the first phase of the elementary school program were taught by teachers who were not qualified in a special branch (class teachers). The religious courses given in the secondary school program were taught by teachers who were graduated from high religious training institutions along with class teacher and other branch teachers. In 1982, these institutions were transformed into the theology faculties. In 1998-1999 academic year, a new program titled“Primary Education, Religious Culture and Moral Knowledge Tutoring Program”was born (put into the practice). This program has different characteristics in most respects, This program was designed in order to educate primary education, religious culture and moral knowledge teachers (religious teacher). The goals that students has to gain, are not specified under a separate heading clearly, in the program. But there are some purposive statements in the principles. The program includes courses contents and their credits. The number of courses and their credits in the program are reduced compared with the old program of theology faculties exceedingly. Besides, the theoretical courses are supplemented with the practical courses. To a great extent, courses were organized according to the principles of stage development, continuity and fusion. However, some courses are not organized these principles precisely.