Lise son sınıf öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine ilişkin görüşleri
The views of the senior's in respect with the teaching profession
  1. Tez No: 161143
  2. Yazar: DİLEK ÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BASRİ GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik Mesleği, Öğretmenlik, Meslek, Lise öğrenciler xıv, Teaching Profession, Teaching, Profession, High School Types xv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Lise Son Sınıf Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Görüşleri Tezin Yazan: Dilek öz Danışman: Yrd. Doç. Dr. H. Basri GUNDUZ Kabul Tarihi: 24 Mayıs 2005 Sayfa Sayısı: XV (ön kısım) + 155 (tez) + 4 (ekler) Anabilimdalı: Eğitim Bilimleri Bilimdalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Betimsel nitelikli bu araştırmada; Kocaeli ilinde öğrenim gören lise son sınıf öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine ilişkin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır.Bu çalışma ile; a- cinsiyetlerine, b- öğrenim gördükleri lise türlerine, c- babalarının öğrenim durumlarına, d- annelerinin öğrenim durumlarına, göre, öğretmenlik mesleğine ilişkin öğrenci görüşleri araştırılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır.Araştırmanm evrenini Kocaeli ilindeki 88 lise ve bu liselerde örenim gören 16.399 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada bilgi toplama aracı olarak anket kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir.Analiz sonuçlarına göre tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın bazı önemli sonuçlan şunlardır: Kız öğrencilerin çoğunluğu erkek öğrencilerin yandan fazlası öğretmenlik mesleğini tercih etmeyi düşündüklerini belirtmişlerdir. Kız ve erkek öğrencilerin yandan fazlası öğretmenlik mesleğini, maaşı iyi olmadığı için tercih etmeyi düşünmediklerini; kız öğrencilerin yandan fazlası öğretmenlik mesleğini, bayanlara uygun olduğu için tercih etmeyi düşündüklerini, erkek öğrenciler ise tercih etmeyi düşünmediklerini belirtmişlerdir. AL ve ÖL öğrencilerinin, öğretmenlik mesleğini ideallerindeki meslek olmadığı için tercih etmeyi düşünmedikleri anlaşılmaktadır. Tüm lise türlerindeki öğrencilerin, anketteki çeşitli nedenlere bağlı olarak öğretmenlik mesleğini tercih etmeyi düşündüklerini belirtmelerine rağmen, AL öğrencilerinin çoğunluğunun bu nedenlerle mesleği tercih etmeyi düşünmedikleri anlaşılmaktadır. Baba öğrenim düzeylerine göre öğrencilerin görüşlerinin; yaşadıklan şehirde eğitim fakültesi olması, ailelerinin istemesi, iş bulma imkanının çok olduğuna inanmalan, çalışma saatlerinin az olması, beğenilen mesleklerden biri olması, sağlık, nakil, emeklilik gibi özlük haklan gibi nedenlerle farklılaştığı anlaşılmaktadır. Anne öğrenim düzeylerine göre öğrencilerin farklı oranlarda öğrenim gördükleri lise türünden dolayı, kişilik özelliklerine uygun olması, sevdikleri ve başanlı olabileceklerini düşünmeleri, çalışma ortamı koşullanndan dolayı, çocuklarla uğraşmayı ve ilgilenmeyi sevdikleri için tercih etmeyi düşündükleri ve öğrencilerin anketteki diğer nedenlere ilişkin görüşlerinin farklılaştığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's Title of the Thesis: The Views of the Senior's In Respect with the Teaching Profession Author: Dilek Öz Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Basri Gündüz Date: 24 May 2004 Nu of pages: XV (pre text) + 155 (main body) + 4 (appedices) Department: Educational Science Subfield: Administration and inspection of Education In this descriptive research we tried to determine the thoughts of senior class of high-school students in respect with teaching profession in Kocaeli District. The views of students have been taken regard to teaching profession are as follows: a) Gender b) Types of high-schools they have been educated c) Education levels of their father d) Education levels of their mothers In the research, the scanning model is used at 88 high schools in Kocaeli District together with 16.399 students educated there comprise the universe of this research. In the research, questionnaires have been used in order to gain data. The data gained by this research has been analyzed by SPSS Programme, tables have been formed and interpreted according to the conclusions of this analysis. Some substantial conclusions of the research are as fallows: The most of the female students and the much half of the male students indicated that they would prefer teaching profession, much half of the male and female students indicated that they would not prefer the teaching profession because of its lower salary. Much of the female students thought that the teaching profession is more becoming to females; whareas the male students would not prefer this profession by just this reason. Anatolian High School and Teaching Vocational School students would not prefer the teaching profession as not being a profession in their minds. In spite of all these students in every kind of high schools declared that, they would not prefer teaching profession the most of Anatolian High School Students would prefer by this reason. The views of the students as to their father's education levels are differentiated according to being or not Education Faculty in city they live, requesting of the family, believing in much possibility to getting job, lower working time, as being one of the requested profession, health, transfer, retirement, self-rights. The views according to the their mother's education levels are differentiated according to personality properties (the kind of high school, where the students educated in different levels), liking the profession and being successful, the conditions of the working medium, funding of the children and interesting in them.