Oryantalizmin Türk kültürüne etkileri
Effects of orientalism on the Turkish culture
  1. Tez No: 161215
  2. Yazar: SERDAR UĞURLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKER EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Sömürgecilik, Osmanlı ve Cumhuriyet Aydını, Tarih bilinci, Orientalism, Colonialism, Otoman and Republic Intellectual, History Consciousness
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Halk Bilimi Oryantalizm, kelime manası olarak Doğu Bilimi demektir. Oryantalist ise bu alanda uzman olan Batılıdır. Oryantalist düşünce şeklinin etkilediği idrak ve tarih anlayışı da tezimizin konusudur. Özellikle 19. asırda Osmanlı İmparatorluğu'ndaki fikir hareketleri konusu için önemlidir. Türk aydınındaki oryantalist düşünce ve onun kültürel politikalara yansımaları ise Cumhuriyet tarihi için önemli bir husustur. Amacımız: a-) Oryantalist (Batılı) düşüncenin Türk düşünce sistemine etkilerini incelemek. b-) Bu etkilerin günümüz Türk toplumundaki yansımalarını sergilemek. c-) Türk kültür hayatındaki değişmeleri tespit etmek. Türkiye'de Cumhuriyet devri genellikle Türk halkının aydınlanma süreci olarak düşünülür. Cumhuriyetin ilk yıllarında bütün sosyal yaşam alanlarında reformlar meydana gelmiştir. Politik, ekonomik ve hukuk sistemleri Avrupa modeline göre yeniden tamamen düzenlenmiştir. Bütün bu uygulamaların kültürel özdeki etkileri nelerdir? Edebiyatta ve tarihte bilakis milli karakter ve yüce Türk ruhu Cumhuriyetin ilk yıllarında her faaliyette vurgulanmamıştır. Türk kültürel yaşamındaki oryantalist etkilerin incelenmesinde yapı çözümü metodu kullanılmıştır. Türkiye ve Avrupa arasındaki kültürel farklılıklar da ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
If oryantalist' s meaning is occidental that is expert in this area. Our thesis's subject ise cognizance and history understanding that are effected from orientalist thought form. Especially, These effects are important for thought action subject in the Ottoman Empire in the 19th century too. If in the orientalist thought in the Turkish intellectual and its reflections to cultural policies are important subjects for Republic history. Our aims: a-) To search orientalist thought effects in which the Turkish thought system, b-) To show reflections on the nowadays Turkish society of these effects, c-) To determine changings in the Turkish culture life. Republic period In Turkey to be recognized generally as enlightenment process of Turkish folk. Reforms took place in all social life areas in early years of Republic. Politic, economic and law systems were reconstructed completely depending on Europe model. What are the effects of all over practices in the cultural esence? In literature and history on the contrary national character and high Turkish esprit were emphasized in all actions in early years Republic Deconstruction method were used in the course of examination of orientalist effects in the Turkish cultural life. To were taken in hand cultural differences between Turkey and Europe too.