Türkiye'de yoksulluğa karşı sosyal politikalar
Struggling against poverty social policies in Turkey
  1. Tez No: 161232
  2. Yazar: HATİCE BALTA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluğun Tanımı, Yoksulluğun Sebepleri, Yoksulluğa Karşı Mücadele vm, Definition of Poverty, Causes of Poverty, Struggling Against Poverty
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Siyaset Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Türkiye'de Yoksulluğa Karşı Sosyal Politikalar Tezin Yazarı: Hatice BALTA Danışman: Yrd. Doç. Dr. Osman SARI Kabul Tarihi: 5 Ekim 2005 Sayfa Sayısı: LX+(ön kısım)+l 17 (tez) Anabilim dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Siyaset Yoksulluk, çok genel olarak bireyin yaşamını sürdürebilir kılması için gerekli olan şeylerden mahrum olma hali olarak ifade edilir. Toplumsal bir olgu olarak irdelemeye çalışacağımız yoksulluğun, çok yönlü boyutlarıyla birlikte tanımlanması ve sınırlarının kesin olarak saptanması oldukça güçtür. Çünkü toplumların gelişmişlik seviyelerine ve tüketim ölçeklerine göre bu olgunun tanımı ve sınırları değişebilmektedir. Bundan dolayı, yoksul ve yoksulluk konusunda ortak bir tanıma varmak güçleşmektedir. Bu çalışmada amaçlanan, Türkiye'nin en önemli toplumsal problemlerinin başında gelen yoksulluğun irdelenmesidir. Bundan dolayı, yoksulluğun sebepleri ortaya koyulmuştur. Yoksulluğun temel nedeni, alım gücünün zayıf olması ya da alım gücünün hiç olmamasıdır. Eğitimsizlik, işsizlik ya da güvencesiz düşük ücretli enformel işlerde çalışmak zorunluluğu, kadının geleneksel konumu, çok çocukluluk gibi nedenler, mutlak yoksulluğun temel nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Türkiye'de son zamanlarda yaşanan ekonomik krizler, yoğun göç, kentleşme, liberal politikalar vb. gelişmelere paralel olarak, yoğun yeni işsizlik ve yoksullukla karşılaşılmıştır. Yoksullukla mücadele devletin temel görevidir ve bu görev yoksulluk bağlamında gözden geçirilip, temel politikalara eklenmedikçe yoksullukla mücadele etmek mümkün değildir. Yoksulluğa karşı mücadele sosyal devletin sosyal politika enstrümanları ile mümkündür. Bu amaçla, sonuç olarak yoksulluğa karşı kısa ve uzun vadede hayata geçirilmesi gereken sosyal politikalar takdim edilmiştir. Bu politikalardan biri istihdam politikalarıdır. Yoksullukla mücadelede doğrudan gelir desteği, bazı gruplar için gerekli olmakla birlikte kalıcı bir çözüm değildir. Bu insanların yaşamlarını kendi kendilerine idame ettirebilmelerini sağlayacak bir ortamın oluşturulması elzemdir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of Master's /PhD Thesis Title of the Thesis: Straggling Against Poverty Social Policys in Turkey Author: Hatice BALTA Supervisor: Assist. Prof. Dr. Osman SARI Date: 5 October 2005 No. of pages: IX+(pro text)+l 1 7 (main body) Departman:Labor Economics and Industriel Relations Subfield: Labor Economics and Social Politics Very generally poverty can be defined as the situation on in which the individual is deprived of the things necessary to sustain his life. The poverty that we try to discuss a social facts is quite diffucult to define with larger aspects and to fix its certain restriction. Because the definition and restrictions of this fact might change in accordance wiht the level of development of socities and consumption. Therefore it is diffucult to reach universal definition of poor and poverty. The aim of study to examine the issue of poverty that in the main problem of Turkish. Therefore reason of poverty in Turkey to was brought up by me. The main causes of poverty is poor or deficient purchasing power. Factors such as low educational attainment, unemployment of working in unsecured low-pay jobs, the traditional role of women in family, seem to be the main reasons for absolute poverty. Specially, it has been encountered with intensive new un employment and poverty parallel socio economic movements such a economic crisis, intensive migration, urbanization, which are experienced and liberal policits, which are praticed recently in Turkey. Struggle against poverty is the social responsibility of the state and this struggle is not possible if the state does not revise its social responsibility in the context of poverty and attach it to the basic politics. Struggling against poverty is possible with social policy instruments of the socil state. This with aim, as a result, short and long social policies that are necessary to apply for poverty will be presented. For example, this of policies employment policies. İt is appearent that using income transfers that aim to provide minumum standarts of living to person in certain disadvantaged groups who have little, in any income provides only a temporary relief but does not solve the problem.