Countinuities and changes in the minority policy of greece: The case of Western Thrace
Yunanistan azınlık politikasında süreklilik ve değişimler: Batı Trakya örneği
  1. Tez No: 161275
  2. Yazar: ALI CHOUSEIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TAYFUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yunanistan, Batı Trakya, Azınlık, Müslüman Türkler, Süreklilik ve Değişim vıı, Greece, Western Thrace, Minority, Muslim Turks, Continuity and Change
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
oz YUNANİSTAN AZINLIK POLİTİKASINDA SÜREKLİLİK VE DEĞİŞİMLER: BATI TRAKYA ÖRNEĞİ Hüseyin, Ali Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Fatih Tayfur Ağustos 2005, 206 sayfa Bu çalışma Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının 1920'lerden günümüze kadar olan tarihini irdeleyerek Yunanistan'ın Batı Trakya azınlık politikasını incelemektedir. 1990'ların başına kadar Yunanistan'ın Batı Trakya politikasında değişim gözlenmemiştir. Fakat, 1991 yılı hem Yunanistan'ın Müslüman Türk azınlığa karşı olan tutumunda hem de Batı Trakya Azınlığının tarihinde bir dönüm noktası oluşturmaktadır. Yunanistan'ın Batı Trakya azınlık politikasındaki değişim sonucunda azınlığın yaşam şartlarında gelişmeler olmaktadır. Bu tezin amacı değişimlerin ne derece olduğunu ve süregelen problemlerin azınlık üyelerini nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Dahası, bu tez Yunan devletinin Batı Trakya azınlığı politikasındaki değişimde önemli rol oynayan aktörlerin analiz edilmesini amaçlamaktadır. Tezde yapılan 1990 öncesi ve 1990 sonrası dönemlerdeki durum değerlendirmesi sonucunda bu tezde ileri sürülen argüman şudur; bir yandan ekonomik ve sosyal alanda değişimler gözlenirken diğer yandan politik ve eğitim meselelerinde Yunanistan'ın Batı Trakya azınlık politikasındaki süreklilikler azınlık üyelerini etkilemeye devam etmektedir. Bu tez, böyle bir 'kısmi değişim' sonucu Batı Trakya' daki bugünkü durumun 1990 öncekinden daha iyi olduğunu, fakat azınlığın bazı önemli problemlerinin Yunan devletinin Müslüman Türk azınlığın bazı vımeselelerine karşı değişmeyen tutumu sebebiyle hala çözüme kavuşturulmadığının gösterilmesini amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTINUITIES AND CHANGES IN THE MINORITY POLICY OF GREECE: THE CASE OF WESTERN THRACE Chousein, AH M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M.Fatih Tayfur August 2005, 206 pages This thesis analyzes the Greek minority policy of Western Thrace by dwelling on the history of the Muslim Turkish minority of Western Thrace from the beginning of 1920s until today. Until the early 1990s, changes in the Greek policy of Western Thrace had not been observed. However, the year 1991 marks a turning point both in the attitude of Greece towards the Muslim Turkish minority and in the history of the Western Thracian minority. As a result of the change in the Greek minority policy of Western Thrace there has been developments in the living conditions of the Minority. It is the aim of this thesis to explore to what extent there has been occurring changes and to what extent problems continue to affect the members of the Minority. Moreover, this thesis aims to analyze the actors that played a quite significant role in the Western Thracian policy change of the Greek state. After evaluating the situation in Western Thrace in the pre- 1990 and post- 1990 period this thesis argues that while on the one hand it is the economic and social domains that changes have been observed, on the other hand continuities in the Greek policy of the Muslim Turkish minority regarding the political and educational issues keep on affecting the members of this Minority. The aim of this thesis is to show that as a result of such a 'partial change' today's situation in Western Thrace is better than that of pre- 1990s but some significant problems of the Minority still IVremain unresolved due to the unaltered stance of the Greek state towards some issues of the Western Thracian Minority.