Turkish involvement in higher education in Kazakhstan: The case of international Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazakh University
Türkiye'nin Kazakistan'da yüksek öğretime katılımı: Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi örneği
  1. Tez No: 161276
  2. Yazar: ÖZCAN TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Öğretimin Uluslararasılaşması, Uluslararası Yüksek Öğretim, Yüksek Öğretimde Bölgeselleşme, Hoca Ahmet Yesevi, Kazakistan, Orta Asya'daki Türk Üniversiteleri, Türkiye'nin Orta Asya ile Olan Eğitim İlişkileri, Beşeri Sermaye. vıı, Internationalization of Higher Education, International Higher Education, Regionalism in Higher Education, Hoca Ahmet Yesevi, Kazakhstan, Turkish Universities in Central Asia, Turkish Educational Relations with Central Asia, Social Capital
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
oz TÜRKİYE'NİN KAZAKİSTAN'DA YÜKSEKÖĞRETİME KATILIMI: ULUSLARARASI HOCA AHMET YESEVİ TÜRK-KAZAK ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ Özcan Türkoğlu Yüksek Lisans., Avrasya Çalışmaları Tez Yöneticisi: Dr. Mustafa Şen Temmuz 2005, 182 sayfa Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılmasından sonra, Türkiye Orta Asya Cumhuriyetleri ile her alanda birçok projelere girdi. Fakat bunların çok azı gerçekleştirilebildi. Türkiye eğitim projelerinde daha başarılıydı. Orta Asya Cumhuriyetleri ile eğitim alanında daha kalıcı projelere imza attı. Bu bakımdan, Kazakistan'ın Türkistan şehrinde 1993 yılında kurulan Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi Türkiye'nin yalnızca eğitim alanında değil, diğer tüm alanlarda da ortaya çıkan ilk ve en çok göze çarpan projelerinden biridir. Aynı zamanda, Türkiye ilk defa uluslararası bir yükseköğretim faaliyetine de girişmiş oldu. Üniversitenin mevcudiyeti hem Orta Asya'da peşi sıra gelen Türk üniversitelerinin kurulmasını kolaylaştırmış, hem de Türkiye'nin Orta Asya ile olan ilişkilerinin sürdürülebilir gelişimine katkı sağlamıştır. Diğer taraftan, yükseköğretim son yirmi yılda daha çok uluslararasılaşma ile hız kazanan sınır-ötesi bir mesele olarak öne çıkarılmıştır. Ahmet Yesevi Üniversitesi, uluslararasılaşma sürecinin doğrudan bir ürünü olmamasına karşın, hem uluslararasılaşma ile örtüşen faaliyetler icra etmekte hem de bu sürecin Orta Asya'da gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Buradan hareketle, bu çalışma üniversitenin ortaya çıkışırım ve yapılanmasının gerisinde yatan saikleri ve amaçlan ortaya koymakta; ve bunların uluslararasılaşmanın gerekçeleri ile epey yakın benzerlikler gösterdiğini tartışmaktadır. Bu nedenle, çalışma, üniversitenin; uluslararası bir yüksek öğretim kurumu olarak konumunu ve kimliğini açıklığa kavuşturması kadar, yükseköğretimin uluslararasılaşması süreciyle örtüşen ve örtüşmeyen taraflarını bulmayı da amaçlamaktadır. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH INVOLVEMENT IN HIGHER EDUCATION IN KAZAKHSTAN: THE CASE OF INTERNATIONAL HOCA AHMET YESEVI TURK-KAZAKH UNIVERSITY Özcan Türkoğlu M.Sc, Eurasian Studies Supervisor: Dr. Mustafa Şen July 2005, 182 pages After the disintegration of the Soviet Union in 1991, Turkey involved in many projects in all spheres with the Central Asian republics. In contrast, less of them have been realized. Turkey was more succesful in educational projects. It has initiated more permanent projects with the republics. In this regard, International Hoca Ahmet Yesevi Turk-Kazakh University, established in 1993 in Turkestan city of Kazakhstan, is one of the first and outstanding project of Turkey not only in education sphere but also in terms of all spheres. Concurrently, for the first time Turkey involved in an international higher education activity abroad. The existence of the university both facilitated the establishment of the subsequent Turkish universities in Central Asia and contributed to the sustainable enhancement of Turkish relations with the region. On the other hand, for the last two decades higher education is more highlighted as a cross- border issue mainly accelerated by the internationalization of higher education. Although the university is not directly prompted by the internationalization process, it both performs activities matching with internationalization and contributes to the development of this process in Central Asia. In this context, this study brings up the motives and objectives behind the establishment and structuration of the university, and argues that by foundation university has quite similarities with the rationales of the internationalization. Therefore, it aims to find out the compatible and incompatible aspects of the university with the internationalization in addition to clarify its identity and position as an international higher education institution. IV