Instructors' perceptions of english 101 writing exam grading criteria used in the Faculty of Academic English Program at Bilkent University
Bilkent Üniversitesi Fakültesi Akademik İngilizce Geliştirme Biriminde kullanılan ingilizce 101 yazma sınavı değerlendirme ölçütü hakkında öğretim elemanlarının görüşleri
- Tez No: 161277
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖLGE SEFEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazılı değerlendirme, görüşler, öğretim elemanları, yazılı değerlendirme ölçütü vıı, writing assessment, perceptions, instructors, writing assessment criteria
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz BİLKENT ÜNİVERSİTESİ FAKÜLTE AKADEMİK İNGİLİZCE GELİŞTİRME BİRİMİNDE KULLANILAN İNGİLİZCE 101 YAZMA SINAVI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ HAKKINDA ÖĞRETİM ELEMANLARININ GÖRÜŞLERİ Tarkan, Yeşim Yüksek Lisans, İngiliz Dili Eğitimi Programı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Gölge Seferoğlu Eylül 2005, 79 sayfa Bu çalışma, Bilkent Üniversitesi Fakülte Akademik İngilizce Geliştirme Birimi'ndeki ENG 101 öğretim görevlilerinin, ENG 101 dersi için kullanılan yazma sınavı değerlendirme ölçütü hakkındaki görüşlerini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Bu çalışmaya 55 öğretim görevlisi katılmıştır. Veriler, nitel ve nicel veri toplama araçları ile elde edilmiştir. Veri toplamak için hem likert ölçeğinin kullanıldığı kapalı uçlu soruların, hem de açık uçlu soruların bulunduğu anket kullanılmıştır. Kapalı uçlu sorulardan nicel veriler sağlanmış, nitel veriler ise anketteki açık uçlu sorular ile gönüllü olarak çalışmaya katılan öğretim görevlileri ile yapılan mülakatlardan elde edilmiştir. Sonuçlar, öğretim elemanlarının genel olarak ölçütten memnun olduğunu göstermiştir. Ancak, bulunan temel problemler, ölçümde kullanılan kategorilerin eşit olarak vıpuanlandırılması ve ölçütün bütün öğretim elemanları tarafından aynı şekilde kullanıldığı yönündeki güvensizliktir. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgulara dayanılarak öğretim elemanlarının yorum ve değerlendirmeleri doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INSTRUCTORS' PERCEPTIONS OF ENGLISH 101 WRITING EXAM GRADING CRITERIA USED IN THE FACULTY OF ACADEMIC ENGLISH PROGRAM AT BİLKENT UNIVERSITY Tarkan, Yeşim MA, Program in English Language Teaching Supervisor: Assist. Prof. Dr. Gölge Seferoğlu September 2005, 79 pages This study aimed at finding out ENG 101 instructors' perceptions of the common ENG 101 writing exam grading criteria used in the Faculty of Academic English at Bilkent University. The main purpose of the study was to see what the instructors perceive as the positive and negative attributes of the criteria. Fifty five instructors were involved in the study. The data were collected through quantitative and qualitative data collection instruments. In order to collect data, the instructors were asked to fill in a questionnaire which IVconsisted of both closed-ended response items using a likert-type scale and open-ended response items. Close-response items provided quantitative data and the qualitative data were derived from open-response items and the second instrument was interviews held with six volunteered instructors. The results showed that the instructors were mostly satisfied with the criteria in terms of its overall effectiveness, bands, and match between the course writing objectives and the criteria. However, the main problem found was about the equal weighting of the categories and the participants' lack of belief that the criteria were applied in a standard way across the Faculty of Academic English program. Based on the findings, suggestions were made taking into consideration the instructors' comments and evaluations.