Emotional well-being of first year university students: Family functioning and attachment styles
Üniversitede ilk yılında olan öğrencilerin duygusal sağlığı: Aile işlevselliği ve bağlanma stilleri
- Tez No: 161291
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Üniversiteye Uyum Süreci, Ailenin İşlevselliği, Bağlanma Stilleri, Depresyon Yakınmaları, Kaygı, Umutsuzluk, College Adjustment, Family Functioning, Attachment Styles in Close Relationships, Symptoms of Depression, Anxiety, Hopelessness
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
VI ÖZ ÜNİVERSİTEDE İLK YILINDA OLAN ÖĞRENCİLERİN DUYGUSAL SAĞLIĞI: AİLE İŞLEVSELLİĞİ VE BAĞLANMA STİLLERİ Amado, Suzi Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi, Doçent Dr. Tülin Gençöz Temmuz, 2005, 82 sayfa Bu çalışmanın amacı aile işlevselliğinin, romantik ilişkilerde bağlanma stillerinin ve devam ettiği üniversite ile aynı şehirde yaşıyor olmanın veya burada yaşamaya başlamanın, üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin duygusal sağlığına etkisini araştırmaktır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Temel İngilizce Bölümünden 286 öğrenci bu çalışmaya katılmıştır. Her katılımcı demografik bilgi formunu, Aile Değerlendirme Ölçeğini, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Anketini, Beck Depresyon Envanterini, Beck Kaygı Envanterini ve Beck Umutsuzluk Ölçeğini doldurmuştur. Cinsiyet ve şehir farklılıklarının duygusal sağlığa etkisini gözleyebilmek için ANOVA, farklı bağlanma stillerinin ve şehir farklılıklarının duygusal sağlığa etkisini araştırmak için ise ANCOVA (Cinsiyet kovaryant faktör) kullanılmıştır.. Demografik özelliklerin, üniversiteye başlayana kadar yaşanan şehrin, ailenin işlevselliğini ve romantik ilişkilerde bağlanma stilinin duygusal sağlığı ne kadar yordadığını ölçmek için hiyerarşik regresyon analizleri yapılmıştır. Tüm bu analizlerin sonucunda, üniversiteye başladıkları zaman Ankara'ya gelen katılımcıların, o zamana kadar Ankara'da yaşayan katılımcılardan anlamlı olarak daha fazla depresyon yakınmaları gösterdikleri bulunmuştur. Bunun yanı sıra farklı bağlanma stilleri olan katılımcıların depresyon ve umutsuzluk düzeylerinde anlamlı farklar gözlenmiştir. Genel olarak, korkulu bağlanma stili olan katılımcıların, güvenli ve saplantılı bağlanma stili olan katılımcılara kıyasla daha fazla depresyon yakınmaları ve umutsuzluk sergiledikleri gözlenmiştir. Regresyon analizlerivii güvenli bağlanmanın eksikliğinin, korkulu bağlanmanın ve aile içinde duygusal tepkileri vermekle ilgili sorunların depresyon belirtileriyle eşleştiğini, cinsiyetin, korkulu bağlanma stilinin ve aile içindeki iletişim sorunlarının kaygı belirtileriyle eşleştiğini ve korkulu bağlanma stili, aile içindeki iletişim sorunları ve ailede rollerle ilişkili sorunların umutsuzlukla eşleştiğini göstermiştir. Bu sonuçlar literatür desteğiyle tartışılmış, ileride yapılabilecek araştırma konulan önerilmiş ve bu çalışmanın sonuçlarının terapi sürecine katkıları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT EMOTIONAL WELL-BEING OF FIRST-YEAR UNIVERSITY STUDENTS: FAMILY FUNCTIONING AND ATTACHMENT STYLES Amado, Suzi Department of Psychology Supervisor: Associate Prof. Tülin Gençöz July, 2005, 82 pages The present study aimed to reveal the effect of family functioning, attachment styles in romantic relationships, and city of origin on the emotional well-being of first year university students. 286 first-year university students from the Department of Basic English at Middle East Technical University participated in the study. They completed a demographic information sheet, the McMaster Family Assessment Device, the short-form Version of Experiences in Close Relationships Scale, the Beck Depression Inventory, the Beck Anxiety Inventory, and the Hopelessness Scale. ANOVAs were run to find out if there are significant differences in the emotional well-being of participants with different cities of origin and gender. To assess if there are significant differences in the emotional well- being between participants with different attachment styles and cities of origin, ANCOVAs (Gender as the covariate factor) were conducted. Finally, regressions were run to find out the relationship between demographic variables, attachment styles, family functioning, and emotional well-being of first-year university students. The participants who moved to Ankara when they started university were found to report more depressive symptoms than the participants who had been living in Ankara. Further significant differences were observed in the depression and hopelessness levels of participants with different attachment styles. In general, those participants having fearful attachment styles tended to hve more depressive symptoms and hopelessness as compared to those having secure and preoccupied attachment styles. Regression analyses revealed that absence of secure attachmentstyle, fearful attachment style, and problems in affective responsiveness in the family were associated with symptoms of depression. Gender, fearful attachment style, and communication problems in the family were found to be associated with symptoms of anxiety; and fearful attachment style, communication problems in the family and inappropriate family roles were found to associate with hopelessness. These findings were discussed with reference to relevant literature. Future research topics were suggested and thereupatic implications of the study were stated.