İlköğretim okullarında görev yapan branş öğretmenlerinin sanat eğitimine bakış açıları
  1. Tez No: 161676
  2. Yazar: EMİNE NUR YILMAZ ARIKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. NİHAT ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: arts education, arts training, education policy
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Sanat eğitimi Ülkemizde ve dünyada üzerinde halâ tartışılan bir kavramdır. Kimi düşünürlerce Platon'a kadar dayandırılmakta, kimilerine göre de ancak 20 yy da söz konusu edilebilecek bir etkinliğe kavuşmuş kabul edilmektedir. Sanat ve eğitim kelimelerinden oluşan kavram bir bilim dalı olma niteliğini göstermektedir. Bugün sanat eğitimi denince, yalnızca bir öğretim dalı değil eğitim ve öğretimi tamamen kapsayan ve onları yemleyen bir ilke anlaşılmaktadır. Oysa sanat eğitimi tıpkı bilim eğitimi gibi gerekli ama yöntemleri farklı olan çağdaş yaşamın bir gereksinimidir. Sanat eğitimi ile öğrencinin gören, düşünen, analiz yapabilen, iletişim kurabilen bireyler olmaları amaçlanmaktadır. Bunun için okul programlarında gerekli ölçüde yer verilmelidir. Sanat eğitimi okul öncesi dö nemden başlayıp ilköğretim, ortaöğretim ve yüksek öğrenimde yer almalıdır. Türkiye'de ilköğretim resim-iş dersleri pek çok nedenle sorunların yaşandığı bir alandır. Genel eğitim politikasına bağlı olarak, öğretim programından, yönetici lerden, öğretmenlerden, okulların fiziki yapılarından kaynaklanan bu sorunlar sanat eğitimini olumsuz yönde etkilemektedir. Yapılan bu çalışma ile sanat eğitiminin genel sorunları ele alınmış ve sanat e- ğitiminin durumu yapılan anket çalışması ile tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The field of art education still contains many conceptual discussions in our country as in the world. To many scholars, the beginnings of the education of the arts go back until Platon, whereas to some others it has started systematically only with the 20th century. This concept which consists of the terms art and education shows the attributes of an academic discipline. Today, arts education is understood as not only an educational subdivision, but also as a principle which completely covers and renews education and training together. Still, arts education is a necessary complement of modern life as academic education but with different methods. Arts education aims to help students becoming individuals which are able to see, think, analyze and communicate effectively. To achieve this objective, arts education must be given enough place in school programs and should be included from on preschool education and continue up to primary edu cation, secondary education and the higher education. In Turkey, the arts classes in primary education constitute a problematic field for many reasons. Arising from the general education policies, problems of curricu lum, principals, educators, and physical placing are affecting arts education nega tively. In this study which deals with the general problems of arts education, we aimed to evaluate the situation of arts education by a survey.