İlköğretim IV. sınıf fen bilgisi dersi dünyamız ünitesinde bellek destekleyici tekniklerden kafiye tekniğinin klasik öğretim tekniklerine göre öğrenci başarısına etkisi
The effects mnemonic applied in primary education fourth grade science courses in comparison with traditional education
- Tez No: 161765
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ MURAT SÜNBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bellek, Bellek destekleyici stratejiler, Bilgi işleme modeli, öğrenci erişisi, Mnemonics, student achievement
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Bu çalışmada, İlköğretim 4. Sınıf Fen Bilgisi derslerinde uygulanan bellek destekleyici tekniklerin, geleneksel öğretime kıyasla öğrenci erişisi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırma, 2003-2004 öğretim yılında, Konya îti Çumra Adakale İlköğretim Okulu ve Abdullah Tenekeci İlköğretim Okulu öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Kontrol gruplu öntest- sontest model desenine göre yürütülen araştırmada veri toplama aracı olarak erişi testi kullanılmış, veri analizinde bağımsız t testi tekniğinden yararlanılmıştır. İstatistiksel analizler sonucu, deneysel grupta uygulanan 'Bellek Destekleyici tekniklerin', kontrol grubunda uygulanan 'Geleneksel öğretime' kıyasla bilgi düzeyi ve toplam erişide etkili olduğu, buna karşın kavrama düzeyinde ise anlamlı bir farklılık olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İn this study, the effects of mnemonic applied in Primary Education Fourth Grade Science Courses in comparison with traditional education has been researched. The research was conducted in 2003-2004 school year on students of Konya Çumra Adakale Primary school and Abdullah Tenekeci Primary School. An achievement test was used as data colection instrument and independent t-test for data analysis in the research carried out according to the control group pre-test post-test model design. Due to the result of the statistical analysis, it is found out that mnemonics applied in the experimental group are effective in level of knowledge and total achievement, in comparison with the Traditional Education applied in the control group; however, any significant difference couldn't be found out in the level of comprehension.