İlköğretim fen bilgisi programının değerlendirilmesi
The Evaluation of primary school science curriculum (a sample of Uşak province)
  1. Tez No: 140661
  2. Yazar: SABRİ ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFULLAH TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Eğitimi, Kazanımlar, Science Education and Standard Acquiring
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
İLKÖĞRETİM FENBILGİSİ PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ (UŞAK İl Örneği) SABRİ ÖZCAN SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANA BİLİM DALI AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ Temmuz / 2003 DANIŞMAN : YRD.DOÇ.DR. LÜTFULLAH TÜRKMEN Bu araştırmanın amacı, 2001-2002 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmakta olan, İlköğretim 4 ve 5.smıf Fen Bilgisi Dersi Öğretim Programının kazammlanna ulaşılmasının, 4 ve 5. sınıfı okutan, Sınıf ve Fen Bilgisi Öğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirmektir. Araştırmanın örneklemi, Uşak il genelinde yer alan ilköğretim okullarında görev yapan 245 sınıf öğretmeni ve 27 fen bilgisi öğretmenini olmak üzere toplam 272 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma da öğretmenlerin görüşleri, İlköğretim 4 ve 5. sınıf Fen Bilgisi programı ile ilgili kazanımlarm yazılı olarak öğretmenlere dağıtılmasıyla alınmaya çalışılmıştır. Anket Uşak il genelinde görev yapan 355 Sınıf ve Fen Bilgisi öğretmenine dağıtılmıştır. Bunlardan 272 si geri dönmüş ve değerlendirmeye alınmıştır. İstatistikselm olarak elde edilen verilerin frekans ve yüzdelikleri hesaplanmıştır. Bu veriler bağımsız z, t testi ve tek faktörlü varyans analizine (anova) tabii tutulmuştur. Bu araştırmanın sonucunda, öğrencilerin hedeflenen İlköğretim 4 ve 5. sınıf Fen Bilgisi programının kazanımlarmm yaklaşık olarak % 20'sini başarabildiği görülmüştür. Diğer kazammlarmm ise çeşitli nedenlerden dolayı kazanılmadığı ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre İlköğretim 4 ve 5. sınıf öğrencilerinin, Fen Bilgisi dersinin kazanımlanna çok düşük seviyede ulaşabildikleri söylenebilir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT The Evaluation of Primary School Science Curriculum (A Sample of Uşak Province) A Master Thesis by Sabri Özcan Elementary Education Graduate Program Social Sciences Graduate School Afyon Kocatepe University Advisor: Asst, Prof. Dr. Lütfullah TÜRKMEN The purpose of this study was to evaluate 4th and 5th grades since 2001-2002 teaching year newly applied science curriculum based on the view of elementary and science teachers working in the province of Uşak. The sample of study was 245 elementary and 27 science teachers teaching science courses of 4th and 5th grades in the primary schools of Uşak Province. A questionnaire as an measuring instrument used in the study originally developed by the Ministry of National Education as the expected acquiring standards to be achieved by the 4th and 5th grades primary school students in science courses was converted to a likert scale type test answered by elementary and science teachers teaching 4th and 5th grades science courses. The instrument was accepted having validity due to originally developed by the Ministry of National Education. After distributing of the questionnaire to the teachers, 272 of 355 questionnaires were returned back. To test hypotheses of the study, standardized z-test, t-test and one-way ANOVA were used as statistical techniques in the study. In the result, according to the views of elementary and science teachers, this study showed that 4th and 5th grades primary school students could achieve around 20 percent of the expected acquiring standards in science courses. Based on the findings of the study, it could be thought that primary school students in 4th and 5th grades might have very low achievement level in science courses.