The mid-nineteenth century Ottoman Bulgaria from the viewpoints of French travelers
Fransız seyyahlarının gözüyle 19. yüzyıl ortasında Osmanlı Bulgaristanı
- Tez No: 161931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Osmanlı İmparatorluğu, 19. yüzyıl, Fransız seyyahlar, Bulgaria, Ottoman Empire, 19 Century, French travelers IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZ FRANSIZ SEYYAHLARININ GÖZÜYLE 19. YÜZYIL ORTASINDA OSMANLI BULGARİSTANI Tanır, Engin Deniz Yüksek Lisans, Tarih Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Ömer Turan Kasım 2005, 172 pages Bu tezin konusu Fransız seyyahların gözüyle 19. yüzyılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde Osmanlı hakimiyeti altındaki Bulgaristan'dır. Çalışmada kullanılan kaynaklar bu dönemde bölgeyi gezen 18 Fransız seyyahın eserleridir. Çalışmada Fransız seyyahların bölge üzerine topladıkları veriler, halklar ve bölge üzerindeki izlenimleri ele alınacaktır. Tez, Osmanlı hakimiyeti altındaki son dönemde Bulgaristan'ı demografik durum, üzerinde yaşayan halkların karakteristik özellikleri, dini cemaatler, tarım, sanayi ve ticarette yaşanan gelişmeler bakımından Fransız gezginlerin bakışıyla ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE MID-NINETEENTH CENTURY OTTOMAN BULGARIA FROM THE VIEWPOINTS OF THE FRENCH TRAVELERS Tanır, Engin Deniz MA., Department of History Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ömer Turan October 2005, 172 pages This thesis deals with Bulgaria under the Ottoman rule in the second and third quarters of the 19th century. The sources used in this study are the works of 18 French travelers who have explored this region in that period. In this work the data collected by the French travelers, their impressions on the people and the region are evaluated. The thesis analyses Bulgaria under the last days of the Ottoman rule and assesses the outlook of Bulgaria regarding its demographic situation, the characteristics of its peoples, religous communities, and with the developments in agriculture, industry and trade through the French traveler's outlook.,th,