Konaklama işletmelerinde stratejik yönetim: İstanbul'da dört ve beş yıldızlı otel işletmeleri araştırılması
Strategic management in accomondation industry İstanbul'da dört ve beş yıldızlı otel işletmeleri araştırılması
- Tez No: 161953
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECAİ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Otel İşletmeciliği, Rekabet Stratejileri vıı, Strategic Management, Otel Business, Competitive Strategies Vlll
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı : Konaklama İşletmelerinde Stratejik Yönetim: İstanbul'da Dört ve Beş Yıldızlı Otel İşletmeleri Araştırması Tezin Yazarı: Kazım Ozan ÖZER Danışman: Doç. Dr. Recai COŞKUN Kabul Tarihi: 29 Haziran 2005Sayfa Sayısı: X (On Kısım) + 72 (Tez) + 4 (Ekler) Anabilim dalı: Turizm İşletmeciliği Konaklama işletmelerinde stratejik yönetim konulu bu araştırmanın amacı Türkiye'deki dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde stratejik yönetime ilişkin gerçekleştirilen uygulamaların ve sürecin araştırılmasıdır. Bu amaçla İstanbul'daki dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinin durumu, çalışmaya veri sağlamak amacı ile incelenmiştir. Araştırmada yan biçimsel mülakat yöntemi kullanılmış, İstanbul'daki 80 dört yıldızlı ve 30 beş yıldızlı otel işletmesinden 37 tanesinin yöneticileriyle mülakat yapılmış ve şu sorulara yanıt aranmıştır.. Otel işletmelerinde stratejik yönetim uygulanmakta mıdır?. Otel işletmelerinde stratejik yönetim sürecine ilişkin hangi uygulamalar gerçekleştirilmektedir?. Otel işletmelerinde gerçekleştirilen uygulamalara ilişkin elde edilen veriler dört ve beş yıldızlı otel işletmeleri arasında anlamlı bir farklılığa sahip midir? Turizm endüstrisinde yer alan işletmeler arasında önemli bir yere sahip olan otel işletmelerinde stratejik yönetim konulu bu çalışma toplam dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde turizm endüstrisi hakkında genel bilgiler ile otel işletmelerinin özellikleri, sınıflandırmaları ve örgüt yapılarına ilişkin bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde stratejik yönetime ilişkin teorik bilgiler verilerek stratejik yönetim süreci anlatılmıştır. Üçüncü bölümde otel işletmelerinde stratejik yönetim, rekabet stratejileri ve otel işletmelerinin stratejik özelliklerinin yanı sıra sorunlarına değinilmiş otel işletmelerine önerilen stratejiler ortaya konmuştur. Dördüncü bölüm ise otel işletmelerinde stratejik yönetim uygulamalarına ilişkin İstanbul ilinde yapılmış bir alan araştırmasının sonuçlarım içermektedir. Bu araştırmadan elde edilen veriler ışığında stratejik analiz sürecine ilişkin gerek dört yıldızlı, gerekse beş yıldızlı otel işletmelerinde bir takım uygulamaların olduğu tespit edilmiş, ancak faaliyet gösteren mevcut işletmeler arasında bilinçli bir stratejik yönetim sürecinin uygulanmadığı, bunun yanı sıra talebin arza göre yüksek olması sebebiyle rekabetin yoğun olmadığı anlaşılmıştır. Söz konusu bulgulardan hareketle otel işletmelerinde stratejik yönetime ilişkin katkı sağlanmaya ve öneriler getirilmeye çalışılmıştır
Özet (Çeviri)
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüAbstract of Master Thesis Title of the Thesis : Strategic Management in Accomondation Industry İstanbul'da Dört ve Beş Yıldızlı Otel İşletmeleri Araştırması Author: Kazım Ozan ÖZER Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Recai COŞKUN Date : 29 JUNE 2005 Num. Of Pages : X (PreText)+72(Main Body)+4 (Appendices) Department : Turizm İşletmeciliği The aim of this study the topic of which is The Strategic Management in Hospitality Firms is to research the process and the applications which are performed related to the Strategic Management in the four or five starred hospitality firms in Turkey. From this point of view, the situations of the four of five starred hotel businesses in Istanbul have been investigated in order to supply data for the study. In the study, Semi Formal Interview Technique was used and the managers of the 37 Hotels from 80 four, 30 five starred Hotel Business in Istanbul were interviewed and the responses for the following questions were looked for:. Is Strategic Management applied in Hotel Business?. Which applications are performed related to Strategic Management Process in Hotel Businesses?. Does the Data gathered related to the applications performed in hotel businesses have considerable differences between five starred and four starred hotel businesses? This study the topic of which is about 'The Importance of the Strategic Management in Hotel Businesses' which constitutes an important place for the businesses in the hotel industry consists of four chapters in total. In the first chapter, general knowledge about the hotel industry, the specialities, classification and the organization structure of the hotel businesses are provided. In the second chapter, the strategic management process is explained by supplying the theoretical knowledge about the strategic management. In the third chapter, the problems were mentioned in addition to the strategic management in hotel businesses, the competition strategies in hotel businesses and the strategic characteristics of hotel businesses, and the strategies suggested to the hotel businesses were supplied. The fourth chapter consists of the results of a field survey performed related to the strategic management applications in hotel businesses in the city of Istanbul. By the help of the data gained in this study, it has been determined that not only the four starred hotels but also the five starred ones have some applications related to the strategic analysing process, but it has been understood that neither a conscious strategic management process has been applied among the existing businesses displaying activity nor there is an intense competition because the demand is higher than the offer. Starting from the findings that have been mentioned, not only some contributions but also some suggestions related to the strategic management in hotel businesses have been tried to be made.