Termal turizm kapsamındaki Kuzuluk kaplıcalarının turizm potansiyelinin değerlendirilmesi
Utilization of tourism potential of Kuzuluk thermal spring in the scope
- Tez No: 161977
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN BATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Termal Turizm, Turizm Merkezi, Sakarya, Akyazı, Kuzuluk
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Termal Turizm Kapsamında Kuzuluk kaplıcalarının Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi Tezin Yazan: Turgay GÖRÜR Danışman : Yard. Doç. Dr. Orhan BATMAN Kabul Tarihi: 22.06.2005 Sayfa sayısı: VI (Ön sayfa) + 95 (Tez) + 37 (Ek) Anabilimdalı: İşletme Bilim dalı : Turizm İşletmeciliği Günümüzde termal turizm, Dünya turizm piyasasında önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Özellikle klasik turizm hareketi olarak adlandırdığımız kum, güneş ve deniz üçlemesinden yoksun ülkelerde termal turizme ayrı bir önem verildiği görülmektedir. (Almanya, Japonya gibi ülkeler) Ülkemize ait çekici unsurlar içinde yer almasına rağmen kaplıca sulan, turizmi çeşitlendiren ve turizm gelirlerini arttıran bir faktör olarak algılanıp tam anlamıyla değerlendirilememektedir. Yukarıda ifade edilen düşüncelerden hareketle bu çalışmada Sakarya ili turizm potansiyeli içinde olan ve ülkemizin önemli kaplıca kaynaklan arasında yer alan Kuzuluk kaynak sularının turizm amaçlı daha etkin ve verimli bir şekilde nasıl değerlendirilebileceği sorusunun cevabı verilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda yakın zamanda büyük bir deprem felaketi ile sarsılan yörenin, ekonomik kalkınmasına önemli bir katkı sağlayacağı düşünülen Kuzuluk kaplıcalarının, nitelikleri, şifa verici özellikleri ile mevcut işletmeler, arazi ve imar durumu gibi çeşitli konular incelenmiştir. Bölgenin, sınırlarının belirlenip turizm merkezi ilan edilerek ileriye dönük kapsamlı projelerle büyük bir sağlık merkezi haline getirilmesinin yöre ve ülke turizmine önemli bir ivme kazandıracağı kanaatine varılmıştır. Bu sayede bölgenin dış turizme açılması da mümkün olabilecektir. Çalışma kapsamında termal turizm kavramı, Dünya' da ve Türkiye'de termal turizm, termal suların şifa edici özellikleri gibi konularda genel bir bilgi verildikten sonra Akyazı - Kuzuluk kaplıcaları incelenmeye başlanmıştır. Yörenin iklimsel özellikleri, coğrafi yapısı, termal kaynağın özellikleri gibi konular incelenerek analiz edilmiş, üstün ve çekici olan hususların ortaya çıkarılmasına çalışılmıştır. Bu amaçla değişik zamanlarda kaplıca tesislerine gidilmiştir. Burada yerel yönetimlerle ve işletme yetkilileriyle yüz yüze görüşmeler yapılarak veriler toplanmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte değişik kamu kurum ve kuruluşlarına gidilerek kaplıcalarla ilgili resmi ve özel bilgi ve belgelere ulaşılmaya çalışılmıştır. Daha sonra elde edilen veriler ışığında çalışmalar tamamlanmıştır. Sonuçta; yörenin özellikle ihlâs kaplıca tesislerinin devreye girmesiyle iç turizm açısından büyük bir gelişme gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca kaplıcaların talep oluşturmaya devam ettiği, kaynak sularının gerek verimlilik derecesi, gerekse şifa verici özellikleri bakımından üstün niteliklere sahip olması ve termal turizm merkezi ilanı ile birlikte yörenin gelişmeye, yeni imar planlarına ve projelere müsait olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SAÜ, Institute of Social SciencesAbstract of Master's Thesis Title of the Thesis : Utilization of Tourism Potential of Kuzuluk Thermal Spring in the Scope of Thermal Tourism Author: Turgay GÖRÜR Supervisor: Asst. Prof. Dr. Orhan BATMAN Date : 22.06.2005 Nu. of Pages: VI (Pre text) + 95 (Main body)+37 (Appendices)Department: Associate Subfield: Tourism Management Nowadays, Thermal Tourism has an important place in the world tourism area. Especially the countries (Germany, Japan, etc.) that don't have traditional tourism activities that are known as the sand, the sun and the sea group give extra importance to thermal tourism. Although being an attractive activity for our country, thermal spring waters can not be used efficient enough as a tourism variety and an income increasing factor. From the explanations given above in this thesis, the answer to the question, how Kuzuluk Thermal Spring, that is in the tourism potential of Sakarya and that is one of the most important Thermal Springs in our country can be used more effective and more efficient, is tried to be given. Ad this side Kuzuluk Thermal Spring, which is thought to be an important effect on the economical growth of the area, that hat a big earthquake disaster recently, is examined with the sides of its attributes, health giving properties, existing establishments, land and development plans. It is suggested that it would be a great development for the tourism of the area and the country when the thermal spring was used as a tourism center and become a big health center with comprehensive projects. By doing these it will be possible to open the area to foreign tourism. In this thesis, after explaining briefly the subjects like the meaning of thermal tourism, thermal tourism in Turkey and in the world and health-giving properties of thermal springs, Akyazi- Kuzuluk thermal springs is examined. The climate properties, geographical structure and thermal spring's properties are analyzed, then superior and attractive properties of the thermal spring is tried to be find out. To do this thermal spring establishment had been visited different times. Here the local administrators and establishment's authorized persons had been mot face to face and information's had been tried to be taken. Also different public foundations had been visited and official and special documents had been tried to be taken. And then with all the information taken this thesis had been finished. At the and, the area's great development at the domestic tourism is seen especially after the foundation of İhlas thermal spring. Besides it is understood that thermal springs has got continuous demand and with spring waters efficiency and superior health-giving properties and with becoming a thermal tourism center, the area is suitable for development, for new development plans and projects. Key Words : Tourism, Thermal Tourism, Tourism center, Sakarya, Akyazı, Kuzuluk vı