Ulusal ve yerel gazetelerin haber gündemlerinin karşılaştırılması: Hürriyet ve Yeni Asır gazeteleri örneğinde seferihisar depremi haberlerinin analizi
The comparison of news agendas of national and local newspapers: Analysis of Seferihisar earthquake news in Hürriyet and Yeni Asır newspapers
  1. Tez No: 162434
  2. Yazar: İLKER ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SIDIKA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Medya Gündemi, Gündem Belirleme, Ulusal Gazete, Yerel Gazete, Haber Üretimi, Media Agenda, Agenda Setting, National Newspaper, Local Newspaper, News Production
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Gündem belirleme yaklaşımı, kitle iletişim araçlarının, yayınladıkları haberlerle, halkın düşündüğü ve konuştuğu konulan belirlediklerini ve bu anlamda gündemi belirleme gücüne sahip olduklarını ileri sürmektedir. İnsanlar, kitle iletişim araçlarının haberleri sunum biçimleriyle, konuların ya da sorunların ne kadar önem taşıdıklarım da öğrenmektedir. Hangi konuların gündemin üst sıralarında olduğunu ve bunların önemlilik derecelerini de kitle iletişim araçları belirlemektedir. Zira, gündem belirleme yaklaşımı, kitle iletişim araçlarının günlük gündem belirleme görevi yaptığını savunmaktadır. Medya, yüzlerce haber arasından hangi haberlerin gündemde yer alacağına karar vererek, bireyler için gündemi hazırlamaktadır. Gazeteler, gündem belirleme gücüne sahip olan kitle iletişim araçlarından biridir. Gündemi belirlemekle birlikte halkı, önem derecesine göre sıraladıkları konular ile ilgili olarak bilgilendirmektedirler. Gündemi, konulara atfettikleri önem doğrultusunda belirlerken; halkı, hangi konulara önem verilmesi gerektiği noktasında da yönlendirmektedirler. Gazete yönetiminin gündeme getirdiği konular, insanların üzerinde düşünmelerini istedikleri konulardır. Türkiye'deki ulusal basın, büyük bir oranda İstanbul basını olma özelliğinden ileriye gidememektedir. İnsanlar, ulusal sayılan basının bu biçim ve tutumuyla, hemen hemen yalnızca İstanbul'u yaşamakta, okumakta, İstanbul haberlerini ve yaşamım satın almaktadır. Çalışmada, 'Seferihisar depremi' örneğinde, ulusal gazeteler ile yerel gazetelerin haber gündemleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. İstanbul basını olarak adlandırılan ulusal basın aslında bir bakıma İstanbul ve Ankara yerel basını gibi mi çalışmaktadır? sorusuna yanıt aranmıştır. Hürriyet ve Yeni Asır gazetelerinin birinci sayfa haberleri ile birlikte gazetelerin tüm sayfalarındaki 'Seferihisar depremi' haberleri içerik analizi yöntemiyle incelemeye tabi tutularak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Agenda Setting Theory assumes that the media has the power to set the topics that are thought and spoken among the public by the news they publish/broadcast. People learn the importance of the issues and the problems by the way the media presents them. Mass media determines which subjects are the headlines and their degrees of importance. Therefore this approach claims that mass media has a strong role of setting the agenda. By selecting among hundreds of news media sets the agenda for the individual. Newspapers are among the media which has the power to set agendas. In addition to agenda setting they inform the public in an order of news they choose. By doing this they also direct people in terms of the news that should be focused on. The topics which are choosen by the newspaper editors are the ones that the newspaper wants people to think on. In Turkey the national press can not in no way become anything better than being the press of Istanbul. The nation can only live Istanbul, think Istanbul and read Istanbul and buy Istanbul news and life in this way. In this study the comparision of news agendas of national and local newspapers, analysis of Seferihisar Earthquake news in Hürriyet and Yeni Asır newspapers has been given. The answer for the question has been sought : Is the way of work of the national press which is called the press of Istanbul has been in an Istanbul and Ankara regional press way? using the Hürriyet and Yeni Asır newspapers on Seferihisar Earthquake has been put under analysis using content analysis method.