Sağlık kuruluşlarında yönetici davranışlarının örgütsel bağlılığa etkisi: Bir üniversite hastanesi uygulaması
- Tez No: 162834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Lider, Liderlik, örgüt, örgütsel Bağlılık, Yönetici
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
160 ÖZET Bu çalışmada, liderlik davranış boyutlarının örgütsel bağlılığa etkisini belirlemeye çalışılmıştır. Bu amaçla Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan personelin oluşturduğu çalışma evrenini (N=1889) temsil eden bir örneklem grubunda (n=367) yürütülmüştür. Araştırmada, liderlik davranışlarının üç boyut altında toplandığı saptanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; örgütsel bağlılık ile liderlik davranış özellikleri arasında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. Çalışan odaklı ve değişim odaklı liderlik davranış boyutları, öğrenim durumu ve göreve göre farklılık gösterirken, hizmet süresiyle ilgili fark bulunamamıştır. Görev odaklı liderlik davranış boyutuyla, öğrenim durumu, görev ve hizmet süresine göre farklılık bulunmuştur. Örgütsel bağlılık, yaşa, göreve ve öğrenim durumuna göre farklılık gösterirken, cinsiyete göre farklılık göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
161 ABSTRACT In this study, the effect of leadership behaviour dimensions to the organizational commitment is determined. For this purpose, a sample group of n=367 subjects are selected from a workgroup of N=1889 is choosen from the personnel of Gazi University Medical Faculty. In the study, it is found that the leadership behaviour is grouped under three dimensions. According to the indications of the study, it is found that there is a positive relationship between the organizational commitment and leadership behaviour. While working and changing focused leadership behavior dimensions indicate differences with respect to job and educational background, no difference is seen related with working period. It is determined that there is a difference between educational background, working period with respect to job focused leadership behavior dimension. The organisational commitment indicates a difference with respect to age, job and educational background; however, it indicates no difference with gender. Key Words : Hospital, Leader, Leadership, Organization, Organizational Commitment, Manager