Kemalist modernleşmenin Adab-ı Muaşeret romanları: Popüler aşk anlatıları
The novel of manners of Kemalist modernization: Popular romances
- Tez No: 162994
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LAURENT MİGNON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Norbert Elias, millet, medeniyet, görgü kitapları, Adab-ı Muaşeret Romanları, Kemalizm ııı, Norbert Elias, nation, civilization, conduct books, Novel of Manners, Kemalism. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Ulusal inşa döneminin edebiyattaki yansımaları tartışılırken gözardı edilen Cumhuriyet dönemi popüler aşk romanları, Kemalist modernleşme hareketinin medeniyetçi yorumunun dile getirildiği metinlerdir. Bu anlamda popüler aşk romanları, medeni ulusun yaratılması için ihtiyaç duyulan Batılı adab-ı muaşeretin en stilize yorumunun yer aldığı metinler olmaları itibariyle Kemalist modernleşmenin“Adab-ı Muaşeret Romanian”olarak medenileşme seferberliğinde“kılavuz”rolünü üstlenirler. Bu tezin amacı, ulusal inşa dönemi popüler aşk romanlarının Norbert Elias'ın medeniyet kuramından ve Batı'daki Adab-ı Muaşeret Romanı türüne ilişkin tanımlardan yola çıkarak kanonik edebiyattan farklı bir biçimde ortaya çıkan medeniyet yorumunu incelemektir. Tezde, Muazzez Tahsin Berkand'ın Sen ve Ben (1933), Aşk Fırtınası (1935), Sonsuz Gece (1938); Kerime Nadir'in Funda (1939) ve Günah Bende mi? (1939); Güzide Sabri'nin Nedret (1938) adlı yapıtları, Kemalist modernleşmenin Adab-ı Muaşeret Romanları olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Popular romances of the Republican Period, which are ignored while discussing the reverberations of the period of national construction, are deemed to be the texts relating the civic interpretation of the Kemalist modernization movement. In this sense, popular romances serve as pilots in the civic mobilization as the texts based on the most stylized interpretation of the“occidental rules of good manners”which are indispensable to lead the way to the creation of the civilized nation. The objective of this thesis is to examine the account of civilization resulting to be different from the interpretation of the canonic literature departing from Norbert Elias's theory of civilization and the descriptions of the occidental genre of the Novel of Manners. The titles to be tackled as the Novel of Manners of the Kemalist modernization are You and I (1933), The Thunder of Love (1935) and The Endless Night (1938) by Muazzez Tahsin Berkand, Funda (1939) and Is That My Sin? (1939) by Kerime Nadir and Nedret (1938) by Güzide Sabri.