Hafif-orta persistan astımlı çocuk hastalarda montelukastın serum çinko, malondialdehid, total antioksidan status, IL-10 ve klinik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi
- Tez No: 163428
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GONCA ÜSTÜNDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı hafif-orta persistan astımı, serum çinko, seram ECP, Total IgE, malondialdehid, total antioksidan status, İL- 10, günlük semptom skorları ve akciğer fonksiyon parametreleri
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksel B., Hafif-orta persistan astımlı çocuk hastalarda montelukast'ın serum çinko, malondialdehid, total antioksidan status, IL-10, ECP, total IgE, eozinofil ve solunum fonksiyon parametreleri üzerine etkisinin incelenmesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Tezi. Zonguldak, 2005. Bu çalışmanın amacı hafif-orta persistan astımlı hastaların tedavisinde oral montelukastın çocukluk çağı astımında önemli yeri olan klinik ve laboratuar parametreleri üzerine etkilerinin incelenmesidir. Hafif-orta astım tanısı olan 25 çocuk (grup I) hasta ile sağlıklı 25 çocuk kontrol grubu (grup II) olarak çalışmaya dahil edildiler. Çalışma başlangıcında her iki gruptan elde edilen serum örneklerinde çinko, malondialdehid, total antioksidan status, İL- 10, ECP, total IgE, eozinofil değerleri çalışıldı. Çalışma başlangıcında yaş, kilo ve serum çinko değerleri arasında hasta grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Hastalar toplam sekiz hafta izlendi. İlk dört haftasında hastalara 4x100 ugr salbutamol inhaler tedavisi ve günlük takip kartları verildi. Bu karta gündüz ve gece semptomlarını skorlamalan istendi. Çalışmanın ikinci dört haftasının başlangıcında hastaların serum örnekleri alındı, solunum fonksiyon testi yaptırıldı, yeni takip kartları verildi ve montelukast başlandı. İkinci dört haftanın sonunda hastaların solunum fonsiyon testi yapılıp, günlük takip kartları toplanarak serum örnekleri alındı ve çalışmaya son verildi. Dört haftalık tedavinin başlangıç ve sonunda serum parametreleri ve solunum fonksiyon testleri karşılaştırıldığında FEVı (pO.001), PEF (pO.001), MEF25-75 (p=0.001) ve serum eozinofil (p=0.009), IL-10 (p0.05). Tedavi öncesi gündüz ve gece semptomları, tedavi sonrası gündüz ve gece semptomları ile karşılaştırıldığında; tedavi sonrası ikinci, üçüncü ve dördüncü haftalarda semptomlarda belirgin düzelme olduğu görüldü (p< 0.05). Sonuç olarak çocukluk çağı hafif-orta persistan astımının tedavisinde oral montelukastın hastanın hayat kalitesini yükseltme, solunum fonksiyonlarında iyileştirme ve laboratuar parametreleri üzerine etkisinin önemini ortaya koymaktadır.VI
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT YÜKSEL B.; The evaluation of effects of leukotriene receptor antagonist (Montelukast) on seram zinc, eosinophilia, total antioxidant status, Interleukin-10, Eosinophil Cationic Protein (ECP), Total Imunnoglobulin E (Ig E), eosinophilia, daily symptom scores and Lung Function parameters in mild to moderate persistant asthmatic children, Zonguldak Karaelmas University School of Medicine, Thesis in Pediatrics, Zonguldak, 2005. The purpose of this study was to evaluate the effects of leukotriene receptor antagonist (Montelukast) on serum parameters, daily symptom scores and Lung Function parameters in mild to moderate persistant asthmatic children. 25 mild to moderate persistant asthmatic children (group I) and 25 healtly children (group II) were enrolled in the study. In the begining of the eight weeks study forementioned serum parameters were measured in both groups. At the onset of the study there were no statistical difference in both of the groups' age, height, weight, sex and serum zinc values. For the first group I wasn't administered montelukast, however they were given symptom score charts to note their daily and nightly symptoms on scale basis and used salbuthamol 4x100 ugr daily. After the fourth and eight week when the study was finished group Fs lung functions were assessed and charts were collected.