Servikal disk hastalığının manyetik rezonans nörografi ile incelenmesi
Magnetic sesonance neurophy in cervical disc disease
- Tez No: 163429
- Danışmanlar: PROF.DR. SADİ GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: servikal radikülopati, nörografi, manyetik rezonans görüntüleme. iv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yavuzer, Servikal disk hastalığının manyetik rezonans nörografi ile incelenmesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyodiyagnostik Tezi. Zonguldak, 2005. Klinik ve radyografik olarak servikal radikülopati bulguları olan hastalarda servikal spinal sinirlerin direkt görüntülerini elde etmek için manyetik rezonans nörografi (MRN) kullanıldı. 20 sağlıklı gönüllü ve 64 hastada, yüzeyel sargı kullanılarak servikal omurga ve spinal sinirlerin yüksek rezolüsyonlu koronal T1-A spin eko ve koronal/aksiyel short tau inversion recovery (STIR) görüntüleri elde edildi. STIR görüntülerde, etkilenen spinal sinirlerde belirgin sinyal artışı izlendi. Etkilenen spinal sinirlerin kontrast gürültü oranları (KGO), karşı tarafınki ile karşılaştırıldığında; aralarındaki fark, istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p< 0,05). Uygun şekilde yapıldığı taktirde, MRN, radiküler şikayetler ve bulgular ile uyumlu komprese servikal spinal siniri gösterir ve birden fazla düzeyde servikal disk hastalığı olan hastaları değerlendirmede yararlı olabilir. Servikal diskopatili hastaların, özellikle de radikülopati bulguları olanların değerlendirmesinde, standart MR görüntülemesi kullanıldığında, direkt sinir görüntülerini de elde etmek için bir MRN protokolünün, görüntüleme çalışmasına eklenmesi ve daha geniş hasta gruplarında MRN' nin etkinliğinin doğrulanması gerektiğine inanıyoruz. Böylelikle, zaman içinde MRN, pek çok durumda nörolojik muayeneye ek olarak kullanılan, zaman alıcı ve invaziv yöntemler olan myelografi ve elektrofizyolojik çalışmaların yerini alabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Yavuzer I, Magnetic resonance neurography in cervical disc disease, Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Thesis in Radiodiagnostic, Zonguldak, 2005. Magnetic resonance neurography (MRN) was used to obtain direct images of cervical spinal nerves in patients with clinical and radiographic evidence of cervical radiculopathy. We obtained high resolution coronal T1 -weighted spin echo and coronal/axial short tau inversion recovery (STIR) images of cervical spine and spinal nerves using phased-array coils in 20 healthy volunteers and 64 referred patients. STIR images demonstrated markedly increased signal in affected spinal nerves.