Son dönem böbrek hastalığı olan adölesanların hastalıklarından etkilenmelerinin nitel bir değerlendirilmesi
A qualitative evaluation of adolescents with end stage renal disease effected from their disease
  1. Tez No: 163565
  2. Yazar: HATİCE AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜNSEL BAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, son dönem böbrek hastalığı, hemodiyaliz, Adolescent, end stage renal disease, hemodialysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
IX ÖZET Son Dönem Böbrek Hastalığı Olan Adölesanlann Hastalıklarından Etkilenmelerinin Nitel Bir Değerlendirilmesi Hatice AKGÜL Bu çalışma, Son Dönem Böbrek Hastalığı olan adolesanlarm hastalıklarından nasıl etkilendiklerini belirlemek amacıyla niteliksel olarak planlanmıştır, izmir ve Denizli'deki tüm hemodiyaliz ünitelerinde diyaliz tedavisi gören 12-20 yaş arasındaki 18 adölesan araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Bu araştırmada niteliksel araştırma yöntemi kullamlmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve yapılandırılmış adölesan görüşme formu kullamlmıştır. Görüşme sırasında konuşmalar kayıt cihazı ile kaydedilmiştir. Görüşmeye ilişkin veriler betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Yaşamın etkilenmesine yönelik görüşler fizyolojik etkiler, psikolojik etkiler ve sosyal etkiler olarak üç tema olarak sınıflandırılmıştır. Bu çalışmada adolesanlarm diyete ve sıvı kısıtlamasına uyumla ilgili problemler yaşadıkları saptanmışta-. Hastalık ve diyaliz tedavisi okula devam düzeninde azalmalara yol açmakta, adölesanlar ölüm korkusu ve beden imajı ile ilgili problem yaşamaktadırlar. Hastalık ve tedavi nedeniyle adölesanlann sosyalleşme fırsatları az olmakta, akran etkileşimi sınırlı olmaktadır. Adölesanlar hastalık nedeniyle kendilerini akranlarından farklı görmekte, gelecekleriyle ilgili olumsuz düşünmektedirler. Adölesanlar kendilerini ebeveynlerine bağımlı hissetmektedirler. Hastalık aile içi etkileşimleri bozmaktadır. Bu çalışmadaki sonuçlar böbrek hastası olan adölesanlann farklı etkilendiklerini göstermektedir. Bu nedenle hasta hemşire etkileşimine önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A Qualitative Evaluation of Adolescents With End Stage Renal Disease Effected From Their Disease Hatice A KG İS L This study was designed in order to determine how adolescents with end stage renal disease were effected from their disease. The subjects of the research consisted of 18 adolescents aged between 12 and 20 years from all hemodialysis units in İzmir and Denizli. In the research qualitative research method was used. Personal information form and structered adolescent interview form were used in the research. Reviews were recorded with tape recorder during interviews. The data related to these interviews were evaluated according to the descriptive analysis methods. Views about being effected of life were classified under three themes as physiological effects, psychological effects and social effects. It was determined in our study that adolescents have problems about adaptation of diet and fluid restrictions. The disease and the dialysis treatments caused decreasing of school attendance and adolescents had fear of death and problems with body image. Adolescent's socialization opportunities were decreased and peer interactions were limited by the disease and the treatment. Adolescents considered themselves as if they were different from their peers and had negative thoughts about their future. Adolescents felt dependent to their parents. The disease disturbed family interactions. Results of this study showed adolescents with end stage renal disease were effected in different ways. Therefore it must be attached importance to the interaction between the nurse and the patient.