Acil servislerde çalışan hemşirelerin tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi
Burnout levels of nurses working in emergency services
  1. Tez No: 163651
  2. Yazar: DENİZ ZEYNEP SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HATİCE FESCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Emergency Service Nursing, Burnout, Burnout Syndrome, Nursing, Maslach Burnout Inventory
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
-70 ÖZET Bu arastama, acil servislerde çalışan hemşirelerin tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, Ankara ili sınırlan içinde yer alan Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi tbn-i Sina Hastanesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gazi Hastanesi, Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesi, Sağlık Bakanlığı Ankara Hastanesi, Sağlık Bakanlığı Etlik îhtisas Hastanesi, Sağlık Bakanlığı Dışkapı Hastanesi, Bayındır Hastanesi ve Mesa Hastanesi acil servislerinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini acil servislerinde çalışan 155 hemşire oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan ve hemşirelerin tanıtıcı özelliklerini içeren“Veri Toplama Formu”ve“Maslach Tükenmişlik ölçeği”kullanılmışta. Verilerin değerlendirilmesinde t testi (independent-Sample test), tek yönlü varyans analizi ( One- Way ANOVA), Kruskall Wallis testi, Mann- Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, hemşirelerin tükenmişlik düzeyleri yaş, cinsiyet, hemşireliği seçme nedeni, halen hemşirelik alanında bir yükseköğretim kurumunda okuyor olma durumu, çalışılan hastane, toplam çalışma süresi, acil serviste çalışma süresi, haftalık çalışma saatleri, çalışma şekilleri, hastane dışmda sosyal aktiviteye katılma durumları gibi değişkenlerden etkilenmektedir. Bunun yam sıra hemşirelerin hasta bakımında güçlük yaşama, hasta yakım ve refakatçilerle güçlük yaşama, hasta ve hasta yakınları tarafından fiziksel ya da sözel şiddete uğrama, işlerim severek yapma, acil dışmda başka bir serviste çalışmayı isteme durumları ve acil serviste çalışmak istedikleri sürelerin tükenmişlik düzeyleri üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Acil Servis, Hemşirelik, Tükenmişlik, Tükenmişlik Sendromu, Acil Servis Hemşireliği, Maslach Tükenmişlik ölçeği
Özet (Çeviri)
.71- ABSTRACT This descriptive study aims to determine the burnout levels of nurses working in emergency services. The sample comprises 155 nurses working in emergency services of Hacettepe University Adult Hospital, Gazi University, Faculty of Medicine Hospital,Gülhane Military Medicine Faculty Training Hospital, Ministry of Health Ankara Hospital, Ministry of health Etlik Hospital, Dışkapı Hospital, Bayındır Hospital and Mesa Hospital. As data collection tool, data collection form prepared by the investigator and which includes demographic characteristics of the nurses and 'Maslach Burnout Inventory' have been used. In the evaluation of data, t test (Independent sample test), one way Anova; Kruskall Wallis test and Mann Whitney U test have been used. According to the findings of the investigation, burnout levels have been found to be associated with variables such as age, sex, the reason why they choose nursing as a profession, the present status of being educated at graduate level at a nursing school, hospital where they work, overall duration of working, duration of working in emergency service, weekly work schedule, work patterns, and participation in social activities outside hospital. In addition, having difficulty in patient care and in relations with relatives of the patient, being subjected to verbal or physical assault by the relatives of the patient, doing one's job willingly, and the status of wishing to work in a service other than emergency service and the period when they want to work in emergency service are all factors influencing burnout levels.