İnvaziv duktal karsinomda ER, PR, p53 ve c-erbB-2 ekspresyonunun histopatolojik prognostik parametrelerle ilişkisi
  1. Tez No: 163850
  2. Yazar: DİLEK YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİLİZ KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: İnvaziv duktal karsinom, p53, c-erbB-2. vn, Invasive ductal carcinoma, p53, c-erbB-2. rx
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışma, 1- Memenin invaziv duktal karsinom olgularında ER, PR, p53 ve c-erbB-2 ekspresyonunun histopatolojik ve klinik parametreler ile ilişkisinin incelenerek prognostik açıdan değerlendirilmesi, 2- 2003 yılında gözden geçirilerek yeniden düzenlenen meme kanseri TNM evreleme sistemi ile 1997 TNM evreleme sistemlerinin immünohistokimyasal parametreler temelinde karşılaştırılması, 3- Morfolojik derecelendirmede Bloom-Richardson derecelendirme sistemi yerine kullanılabilecek objektif parametrelerin prognostik değerlerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalmda 1999- 2003 yıllan arasında invaziv duktal karsinom tanısı almış ve immünohistokimyasal olarak ER, PR, p53, c-erbB-2 ekspresyonu değerlendirilmiş 71 adet olgunun materyallerine ait kesitler retrospektif olarak incelendi. ER, PR ve p53 ekspresyonu tümör hücrelerinin %10 ve daha fazlasında nükleer boyanma olduğunda pozitif olarak kabul edildi. c-erbB-2 ekspresyonu membranöz boyanma yoğunluğuna göre (-) ve (+) olarak derecelendirildi. Çok değişkenli analizde boyanma yüzde değerleri kullanıldı. Bulgular: ER, PR, p53 ve c-erbB-2 için pozitiflik oranlan sırasıyla %67.6, %47.9, %53.5 ve %64.8 idi. Hastalar 1997 ve 2003 patolojik TNM meme kanseri evreleme sistemlerine göre evrelendiğinde evre II ve III olguların dağılımında değişme gözlendi. Ancak immünohistokimyasal parametrelerin pozitifliği açısından bu değişiklik istatistiksel olarak anlamlı değildi. Hastalar 10 büyük büyütme alanındaki mitotik aktivitelerine göre mitoz sayısı 13 olarak iki sınıfa ayrıldı. ER, PR, p53 ve c-erbB-2 boyanma yüzde değerleri ile çok değişkenli aynım analizi yapıldı. Bu analizde inımünohistokimyasal parametrelerin tek basma mitoz sayışma göre yapılan prognostik gruplandırma ile uyumunun Bloom-Richardson derecelendirme sisteminden daha yüksek olduğu bulundu (%52.1' e karşılık %77.5). VISonuçlar: 1- 1997 ve 2003 patolojik TNM meme kanseri evreleme sistemleri arasında ER, PR, p53, c-erbB-2 pozitifliği açısından farklılık gözlenmemiştir. 2- Tümörlerde nekroz varlığı ER negatifliği ile ilişkili bulunmuştur. 3- Peritümöral inflamatuar reaksiyon varlığı ER negatifliği, c-erbB-2 pozitifliği ile ilişkili bulunmuştur. 4- Tek başına mitotik aktivite Bloom-Richardson derecelendirme sisteminden daha iyi bir prognostik parametre olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Aims of this study are, 1- To examine the prognostic significance of ER, PR, p53 and c-erbB-2 expression in the invasive ductal carcinomas of the breast and their relationships with histopathological and clinical parameters, 2- To compare the 1997 TNM staging system of the breast cancer with the revised 2003 TNM staging system on the base of immunohistochemical parameters, 3- To examine prognostic value of objective parameters in the grading breast cancer as compared to Bloom-Richardson grading system. Materials and Methods: In this study, tissue slides from 71 invasive ductal carcinoma patients analysed inimunohistochemically for ER, PR, p53, c-erbB-2 between 1999-2003 in the Department of Pathology, Faculty of Medicine, Ondokuz Mayis University; were retrospectively reevaluated. ER, PR and p53 expression were considered as positive, when more than 10% of tumor cells showed nuclear staining. c-erbB-2 expression were graded as negative or positive according to intensity of membrane staining. In multivariate discriminant analysis staining percentage values were used. Results: The positivity rates for ER, PR, p53 and c-erbB-2 expression were 67.6%, 47.9%, 53.5% and 64.8% respectively. When patients were staged according to 1997 and 2003 pathologic breast cancer TNM staging systems, distribution of the stage II and III cases were different. However, this change was not statistically significant with respect to the positivity of immunohistochemically parameters. When grouped according to an arbitrary cut-off point of 13 mitosis/10 high power fields, it was found that the high and low mitosis groups were in better accordance with the ER, PR, p53 and c-erbB-2 staining percentage values than the Bloom-Richardson grading system (52.1% versus 77.5%). vmConclusions: 1- There were no significant differences regarding the positive rates of ER, PR, p53 and c-erbB-2 between 1997 and 2003 pathologic breast cancer TNM staging systems. 2- There was a relation between the existence of necrosis and ER negativity. 3- There was a relation between the existence of peritumoral inflamatory reaction with ER negativity or c-erbB-2 positivity. 4- Mitotic activity alone can be a better prognostic parameter than Bloom-Richardson grading system.