Farklı yaş gruplarındaki japon bıldırcınlarından elde edilen yumurtaların taze yumurta kırma muayenesi ile ilgili bir araştırma
An investigation on the fresh hatching egg examination of Japanese quail in different age groups
- Tez No: 163988
- Danışmanlar: PROF.DR. TAHİR AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Japon Bıldırcını, Taze yumurta kırma, Kuluçka sonuçları 67, Japanese Quail, Fresh egg breakout, Hatching results 69
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Farklı Yaş Gruplarındaki Japon Bıldırcınlarından Elde Edilen Yumurtaların Taze Yumurta Kırma Muayenesi ile İlgili Bir Araştırma Bu araştırma,“taze yumurta muayenesi”yöntemi ile Japon bıldırcınlarında kuluçka sonuçlarının önceden tahmin edilmesi olanaklarını araştırmak amacı ile yapıldı. Araştırma materyali, özel bir bıldırcın çiftliğinde bulunan dört farklı yaş grubundaki damızlık bıldırcınlardan elde edilmiş kuluçkalık yumurtalardan ayrılıp, üretim dışı bırakılmış 3117 adet yumurtadan oluşmuştur. Damızlıkların yaş grupları sırası ile 4-11, 12-19, 20-36 ve 37 ve yukarısı hafta şeklindedir. Üretim dışı bırakılmış yumurtaların dış muayeneleri, kırık ve çatlak, ağırlık, kirlilik, kabuk şekli bozukluğu ve kabuk rengi bozukluğu özelliklerinin incelenmesi şeklinde yapılmıştır. Kırık ve çatlak yumurtaların yüzde oranları; I, II, III ve IV. gruplarda sırası ile; 8.2, 9.0, 7.8 ve 12.8 olarak belirlenmiştir. Bu gruplarda büyük yumurtaların yüzde oranları sırası ile; 3.38, 6.38, 10.56 ve 12.30 olarak, küçük yumurtaların oranları sırası ile; 78, 64, 68,29 ve 63 olarak, kabuğu kirli yumurtaların oranı sırası ile 3.59, 2.75, 5.94 ve 4.85 olarak belirlenmiştir. Söz konusu gruplarda şekli bozuk yumurtaların oranları sırası ile 48.77, 47.44, 48.86 ve 44.52, kabuk rengi bozuk olan yumurtaların oranları sırası ile 8.39, 11.75, 10.70, 14.90 olarak bulunmuştur. Kabuk yapısı bozuk olan yumurtaların oranları ise sırası ile; 24.42, 27.57, 26.81, 29.80 dir. Üretim dışı bırakılmış yumurtaların iç muayeneleri, yumurtalar kırılarak yapılmıştır. Bu muayenede yumurta sarısında benek, et ve kan lekesi, yumurta sarısı rengi, patlak vitellin membran oranları, bozuk germinal disk ve erken embriyonik ölüm oranları incelenmiştir. Sarı üzerinde benek belirlenen yumurtaların yüzde oranları I, II, III ve IV. gruplarda sırası ile 10.9, 12.3, 15.7 ve 15.6 olarak bulunmuştur. İçinde et ve kan lekesi belirlenen yumurtaların 66yüzde oranlan aynı gruplarda sırası ile 5.46, 6.24, 7.26 ve 5.89 olarak bulunmuştur. Sarısının rengi farklı olanlar aynı gruplarda sırası ile 10.90, 13.35, 10.30 ve 13.69 olarak bulunmuştur. Vitellin membranları patlamış yumurtaların yüzde oranları aynı gruplarda sırası ile 0.32, 0.29, 0.26 ve 0.17 olarak bulunmuştur. Gruplarda belirlenen bozuk germinal disk yüzde oranları sırası ile 17.10, 15,36, 15,68 ve 15.90 şeklindedir. Aynı gruplarda embriyonik ölüm oranları ise yüzde 7.96, 7.54, 7.66 ve 8.31 olarak bulunmuştur. Taze yumurta muayenesi yöntemi ile dört farklı yaş grubunda belirlenen dölsüzlük oranları yüzde olarak sırası; ise 26.28, 20.02, 21.27 ve 29.64' dür. Aynı gruptaki normal yumurtaların kuluçkada belirlenen yüzde dölsüzlük oranları ise sırası ile 7.06, 4.48, 6.36 ve 12.32' dir. Tahmin edilen ve kuluçkada belirlenen dölsüzlük oranları arasında pozitif bir korelasyon olduğu belirlenmiştir (0.474). Sonuç olarak, taze yumurta muayenesi yardımı ile bıldırcınlarda kuluçka sonuçlarının bir ölçüde önceden tahmin edilebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An investigation On The Fresh Hatching Egg Examination of Japanese Quail in Different Age Groups This study was held to investigate the possibilities of early estimation of hatching results of quail eggs by means of“fresh egg examination”. Research material was consisted of 3117 culled eggs coming from quail breeders in four age groups as 4-1 1,12-1 9, 20-36 and 37 and more weeks of age. External examination of the culled eggs were made in respects of cracked shell, egg weight, dirty shell, misshapen egg and egg shell colour abnormality characteristics. Percetages of cracked shell eggs were 8.2, 9.0, 7.8 and 12.8 in the age groups of I, II, III and IV respectively. In the same groups, percentages of heavy eggs were; 3.38, 6.38, 10.56 and 12.30, small eggs; 78, 64, 68.29 and 63 dirty eggs; 3.59, 2.75, 5.94 and 4.85, misshapen eggs; 48.77, 47.44, 48.86 and 44.52, shell colour defected eggs; 8.39, 11.75, 10.70, 14.90,f. low shell quality eggs were 24.42, 27.57, 26.81, 29.30 respectively Internal examination of the culled eggs were made in respects of egg yolk molting, meat or blood spot, different yolk colour, damaged vitellin membran, abnormal germinal disk and dead embriyo characteristics. Percetages of molted yolk were 10.90, 12.30, 15.70 and 15.60 in the age groups of I, II, III and IV respectively. In the same groups percentages of eggs with meat or blood spots were; 5.46, 6.24, 7.26 and 5.89, different yolk colour; 10.90, 13.35, 10.30 and 13.69, eggs with damaged vitellin membrane; 0.32, 0.29, 0.26 and 0.17, eggs with abnormal germinal disk; 17.10, 15.36, 15.68, and 15.90, dead embriyo eggs; 7.96, 7.54, 7.66 and 8.31 respectively. Infertil egg percentages estimated by fresh egg examination method were 26.28, 20.02, 21.27 and 29.64 in four age groups. Fertility percentationsobtained from the hatchery for the same age groups were 7.06, 4.48, 6.36 and 12.32 respectively. Positive correlation coefficient calculated between the estimated and observed fertility figures as 0.474. As the result it may be stated that early estimation of hatchery results of quail eggs may be made by“fresh egg examination”method