Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Gebe Polikliniğine başvuranlarda hipertansiyon araştırması
Hypertension study in pregnant women utilising services of Ankara University School of Medicine Obstetrics and Gynecology Department Pregnancy Outpatient Clinic
- Tez No: 164336
- Danışmanlar: PROF.DR. MELTEM ÇÖL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Gebelikte hipertansiyon, gestasyonel hipertansiyon, kesitsel çalışma, preeklampsi, risk faktörleri. 77, Hypertensive disorders of pregnancy, gestasyonel hypertension, cross-sectional study, preeclampsia, risk factors. 79
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Gebe Polikliniğine Başvuranlarda Hipertansiyon Araştırması Gebelikte hipertansiyon, perinatal ve maternal mortalite ve morbiditenin ana nedenlerinden biridir. Hem gelişmekte olan ülkeler, hem de gelişmiş ülkeler için, sık karşılaşılan bir durum olmasının yanı sıra fetus ve anne sağlığı açısından getirdiği riskler açısından oldukça önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışma, AÜTF Kadm Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Gebe polikliniğine 18 Mayıs- 18 Ağustos 2004 tarihleri arasında başvuran gebelerde hipertansiyon ve gebeliğe bağlı hipertansiyon sıklığını ve gebeliğe bağlı hipertansiyon üzerine etkili faktörleri bulmayı amaçlayan kesitsel tipte bir araştırmadır. Araştırma, gebe polikliniğine başvuran 384 gebeye iki bölümden oluşan anket formu yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanarak yapılmıştır. Gebeliğe bağlı hipertansiyon açısından kronik hipertansiyonu olmayan 20. gebelik haftasından daha büyük olan 241 gebe değerlendirilmiştir. Yirminci ve daha sonraki gebelik haftasında olan 241 gebe analize alınmıştır. Verilerin bilgisayara girişi ve istatistiksel analizi SPSS 10.0 paket program ile yapılmış, istatistiksel değerlendirmelerde, ki-kare testi, Fischer exact ki-kare testi ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan 384 gebenin %7.6'sında gebelikte hipertansiyon bulunmuştur. Gebeliğe bağlı hipertansiyon, 241 gebenin %8.3'ünde (%5.8 gestasyonel hipertansiyon, %2.5 preeklampsi) saptanmıştır. Gebeliğe bağlı hipertansif bozuklukların gelişiminde 35 yaş ve üzeri, nulliparae, çoğul gebelik, OKS/hormon kullanımı, diyabet veya AKŞ yüksekliği, önceki gebeliğinde hipertansiyon öyküsünün bulunması tekli analizde etkili faktörler olarak bulunmuştur. Lojistik regresyon analizinde ise 35 yaş ve üzeri olmak (OR: 13.428), nulliparae (OR: 5.880), çoğul gebelik (OR: 23.776), OKS/ hormon kullanımı (OR: 2.785), fazla kilo alımı (OR: 2.983), gebeliğe bağlı hipertansiyonun gelişiminde etkili bulunan faktörlerdir. 76Sonuçta, gebelere verilecek rutin doğum öncesi bakım hizmetlerinde, gebelikte hipertansiyonun gelişmesinde etkili olduğu düşünülen faktörlere yönelik yaklaşımlar ve erken tanı sorunun çözümünde etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hypertension Study in Pregnant Women Utilising Services of Ankara University School of Medicine Obstetrics and Gynecology Department Pregnancy Outpatient Clinic Hypertensive disorders in pregnancy are one of the main causes of perinatal and maternal mortality and morbidity. It's quite an important health problem for both developing and developed countries in that it is prevalent and it has risks for both fetus and the mother. This is a cross-sectional study aiming to find frequency of hypertension and the factors affecting on hypertensive disorders of pregnancy in pregnant women who have utilised services of Ankara University School of Medicine Obstetrics and Gynecology Department Pregnancy Outpatient Clinic between May and August 2004. The study was performed with a questionnare of two parts used in interviewing 384 pregnant outpatients utilising services of the clinic. 241 pregnant women who were at 20th week or a later period of their pregnancy and have not chronic hypertension were evaluated for hypertensive disorders of pregnancy. Data entry and statistical analysis were performed by using SPSS 10.0 computer programme and chi-square test, Fisher's Exact Chi- square and Logistic Regression analysis were used for statistical assessments. Hypertensive disorders of pregnancy were found at 7.6 % of 384 pregnant women in our study. Pregnancy-related hypertension was identified at 8.3 % of 241 pregnant women (5.8 % gestational hypertension, 2.5 % preeclampsia). In univariate analysis, age of 35 years and over, nulliparity, multiple pregnancy, oral contraceptive/hormon usage, diabetes or high fasting blood glucose level, hypertension history in previous pregnancy were found as determinants of development of pregnancy-related hypertension. In Logistic Regression, age of 35 years and over (OR: 13. 428), nulliparity (OR: 5.880), multiple pregnancy (OR: 23.776), oral contraceptive/hormon usage (OR: 2.785), excess weight gain (OR:2.983) 78remained as determinants of development of pregnancy-related hypertension. Finally, approaches addressing the determinant factors of hypertensive disorders of pregnancy and early diagnosis in routine antenatal care will be useful in this solution of this important problem.