Ankara Üniveristesi Dişhekimliği Fakültesi öğrencileri ile mezunlarının ağız sağlığı yaklaşımlarının ve kişisel ağız bakımı alışkanlıklarıın değerlendirilmesi
An evaluation of oral health attitudes and self-reported oral hygiene behaviors of the students and the graduates of Ankara University, Faculty of Dentistry
- Tez No: 164382
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT AKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağız sağlığı bilgisi, ağız sağlığı eğitimi, dişhekimleri, dişhekimliği fakültesi öğrencileri, kişisel ağız bakım alışkanlıklan 71, Dental behavioral attitudes, dental health education, dental faculty students, dentists, oral hygiene 72
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Öğrencileri ile Mezunlarının Ağız Sağlığı Yaklaşımlarının ve Kişisel Ağız Bakımı Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi Dişhekimlerinin ve dişhekimliği son sınıf öğrencilerinin ağız sağlığı ve kişisel ağız bakımı ile ilgili sahip oldukları bilgilerin ve yaptıkları uygulamaların doğruluğu büyük önem taşımaktadır. Bu bilgilere dayanarak çalışmamızın amacı, Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi 2003-2004 öğretim yılı son sınıf öğrencileri ile Fakültemizden mezun dişhekimlerinin ağız sağlığı bilgilerini karşılaştırmak ve kişisel ağız bakımı alışkanlıklarını değerlendirmektir. Bu sayede mezuniyet sonrası zaman geçtikçe dişhekimlerinin ağız sağlığı ve kişisel ağız bakımı ile bilgilerinin değişip değişmediği ve bu konuda kendilerini geliştirme çabalan değerlendirilmiştir. Oral Rating Index (ORI) ve Hiroshima University-Dental Behavioral Inventory (HU-DBI) kombine olarak, periodontal durumu belirlemek ve kişisel ağız bakımı alışkanlıklarını değerlendirmek amacıyla kullanılan sistemlerdir. Çalışmamıza katılan öğrencilere bu sistem, dişhekimlerine ise buna ek olarak mesleki gelişim alışkanlıkları ve SDE anketi uygulanmıştır. Dişhekimleri mezuniyet sonrası geçen yıllara göre gruplandınlmıştır: (0-5, 6-10, 11-15, 16-20 ve 20 yıl üzeri mesleki tecrübesi olan dişhekimleri). Çalışmaya yaşlan 21 ile 67 arasında değişen, yaş ortalaması 34,47 olan 288 birey dahil edilmiştir. Bireylerin ortalama HU-DBI skoru 7,22 iken ORI Beceri skoru 1. Test için 1,09 ve 2. Test için 1,63 olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan dişhekimlerinin çoğunluğunun (%52) genel kapsamlı kongrelere katılmayı tercih ettiği ve büyük çoğunluğunun SDE belgesi olmadığı (%61) belirlenmiştir. Elde edilen ORI skorlan“Zayıf ile ”Orta“ arasında olup oldukça yetersizdir. En yüksek ORI Beceri skorlarının öğrenci grubunda bulunması ve meslekte geçen yıllar arttıkça skorun düşmesi, son dönemlerde eğitim sistemindeki değişime ve bilgilerin tazeliğine bağlı olabilir. Hekimlerin çoğu ”Yılda 1 kez ya da daha sık" bilimsel toplantılara katıldıklarını belirtmişler; ancak bunu SDE sertifikalanyla destekleyememişlerdir. Bu da ankete verilen cevapların doğruluğunu şüpheye düşürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Evaluation of Oral Health Attitudes and Self-reported Oral Hygiene Behaviors of the Students and the Graduates of Ankara University, Faculty of Dentistry. The knowledge on oral health and self-care attitudes and correct applications of last year dental students and dentists are of great importance. Based on this information, the aim of our study was to compare oral health knowledge and evaluate self- reported oral hygiene behaviors of last year students (Class of 2003-2004) and graduates of Ankara University, Faculty of Dentistry. Thus, the changes in oral health care knowledge and self-care attitudes of dentists after graduation and their effort to improve themselves were evaluated. Oral Rating Index (ORI) and Hiroshima University-Dental Behavioral Inventory (HU-DBI) are systems that are used together to determine periodontal status and self-reported oral health care behaviors. The system was applied to the dental students and it was accompanied with a professional improvement and continuous dental education questionnaire for the dentists. Dentists were grouped according to years after graduation as follows: 0-5 years, 6-10 years, 11-15 years, 16- 20 years and more than 20 years. The study population consisted of 288 individuals between 21-67 years of age (mean=:34.47). The mean HU-DBI score was 7,22; the mean ORI Ability score was 1,09 for Test 1 and 1,63 for Test 2. Most of the dentists who were included in our study stated that they prefer attending congresses with a general extent (%52) and most of them did not have a continuous dental education certificate (%61). The ORI scores of the study population are in between“Poor”and“Fair”, which is rather not enough. The highest ORI Ability score belongs to the students and decreases with the increase in age. This might be a result of fresh knowledge and the alterations made recently in the educational system. Most of the dentists stated that they attended scientific events“At least once a year”. However, this statement was not supported with continuous dental education certificates. This situation throws suspicion on the reliability of the answers to the questionnaire.