Klorheksidinin kök kanal dolgu patlarının dentin adezyonu ve tübüler penetrasyonuna etkisinin araştırılması
Evaluation of the effect of chlorhexidine on dentine adhesion and tubular penetration of root canal sealers
  1. Tez No: 164431
  2. Yazar: CANAN ÇAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SERPER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adezyon, klorheksidin, kök kanal dolgu patlan, tübüler penetrasyon, Adhesion, chlorhexidine, root canal sealers, tubular penetration
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Çal, C, Klorheksidinin kök kanal doigu patlarının dentin adezyonu ve tübüler penetrasyonuna etkisinin araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Endodonti (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2005. Bu çalışmanın amacı klorheksidinin, kök kanal dolgu patlarının dentin adezyonu ve tübüler penetrasyonu üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Adezyon çalışmasında, 40 adet çekilmiş, üst kanin ve alt premolar diş kesme cihazı ile 2 eşit parçaya ayrılarak 80 adet deney örneği elde edilmiştir. Ortalarındaki kök kanal boşluğu giderildikten sonra smear tabakası uzaklaştırılan örnekler 2 gruba ayrılarak klorheksidin solüsyon ve NaOCI ile irrige edilmiştir. Apexit, Tubliseal, AH Plus ve Endion kök kanal dolgu patlarının uygulandığı deney örnekleri Llyod cihazına tabii tutulmuştur. Tüm kanal dolgu patlarının adezyon değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Adezyon değeri en yüksek kanal dolgu patı AH Plus iken bunu Endion, Apexit ve Tubliseal izlemiştir. Klorheksidin solüsyon NaOCİ'ye oranla tüm kök kanal dolgu patlarının adezyon değerlerinde düşüşe neden olmuştur. Bu azalma miktarı Tubliseal kök kanal dolgu patı için istatistiksel olarak anlamlı bulunurken diğerleri için anlamlı bulunmamıştır. Penetrasyon çalışmasında 80 adet çekilmiş, üst anterior ve alt premolar diş step back tekniği ile genişletilmiştir. Smear tabakası uzaklaştırılan örnekler ilk 2 grupta NaOCI ve klorheksidin solüsyon ile irrige edilmiştir. 3. ve 4. gruplarda kök kanallarına klorheksidin jel uygulanmıştır. Jelin kök kanalından uzaklaştırılmasında 3. grupta distile su, 4. grupta NaOCI kullanılmıştır. Dişler aynı kök kanal dolgu patları ile doldurulduktan sonra 2 kısma ayrılmış ve SEM'de incelenmiştir. Tüm kanal dolgu patlan SEM altında NaOCI ve klorheksidin solüsyon irrigasyonu sonucu benzer dentin tübül penetrasyon lan göstermişlerdir. Kök kanalındaki jelin uzaklaştırılmasında distile su NaOCİ'ye oranla daha etkin; ancak her ikisi de yetersiz bulunmuştur. Klorheksidin jelin kanal duvarlarında kaldığı ve dentin tübüllerine penetre olduğu bölgelerde kanal dolgu patları penetrasyon gösterememişlerdir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Çal, C, Evaluation of the effect of chlorhexidine on dentine adhesion and tubular penetration of root canai sealers, Hacettepe University Health Sciences institute PhD Thesis in Endodontics (Dentistry), Ankara, 2005. The purpose of this study is to evaluate the effect of chlorhexidine on dentin adhesion and tubular penetration of root canal sealers. In adhesion study, 40 extracted maxillary canine and mandibuiary premolar teeth were split into 2 pieces and obtained 80 specimens. The specimens were assigned into 2 groups and irrigated with chlorhexidine solution and NaOCI after the concavity of the root canals were eliminated by grinding before the removal of smear layer. The specimens on which Apexit, Tubliseal, AH Plus and Endion root canal sealers applied were subjected to Llyod instrument. The differences of adhesion values of all root canal sealers were found to be statistically significant. The root canal sealer having the highest adhesion value was AH Plus followed by Endion, Apexit and Tubliseal. Chlorhexidine, when compared with NaOCI, caused a decrease on adhesion values of all root canal sealers. While the decrease for Tubliseal was found to be statistically significant it was not for other sealers. For penetration study, 80 extracted, maxillary anterior and mandibuiary premolar teeth were enlarged by step back tecnique. After the removal of smear layer, the specimens in the first 2 groups were irrigated with NaOCI and chlorhexidine solution. Chlorhexidine gel was applied in 3rd and 4th groups. To remove the gel from the root canals, distilled water in 3rd and NaOCI in 4th group were used. After the root canals were filled with the same root canal sealers, they were split into 2 and evaluated under SEM. All root canal sealers showed similar dentinal tubule penetrations under SEM after irrigation with NaOCI and chlorhexidine solution, in removing the gel from the root canals, distilled water was found to be more effective than NaOCI; but neither of them were adequate. On root canal walls which chlorhexidine gel was not removed and penetrated into dentinal tubules, root canal sealers could not show any penetration into tubules.