Menopoz öncesi ve menopoz sonrası dönemlerdeki gonartrozlu hastalarda konservatif fizik tedavi yöntemleri öncesi ve sonrası propriosepsiyon, denge ve ağrı değişiminin değerlendirilmesi
Evaluation of proprioception, balance and pain change in patients with gonarthrosis before and after conservative physiotherapy methods in premenopausal and postmenopausal period
- Tez No: 706233
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT ÖZBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Gonartroz, Osteoartrit, Propriosepsiyon, Konservatif Fizik Tedavi, Menopoz, Somatotip, Gonarthrosis, Osteoarthritis, Proprioception, Conservative Physical Therapy, Menopause, Somatotype
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Menopoz öncesi ve menopoz sonrası dönemlerdeki gonartroz hastalarına uygulanan fizik tedavi yöntemlerinin ağrı, denge ve propriosepsiyon duyusuna olan etkisini değerlendirerek farklı yaş gruplarındaki hastaların tedaviye yanıtlarını karşılaştırmaktır.. Materyal ve Metot: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı ile Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi FTR ünitesinde gerçekleştirilen çalışmaya menopoz öncesi dönemde olan 40-44 yaş grubu 27, 45-49 yaş grubu 30, menopoz sonrası dönemde olan 50-54 yaş grubu 26, 55-59 yaş grubu 27 gonartrozlu kadın hasta katıldı. Gönüllülere antropometrik ölçümler yapılarak, egzersiz ve elektroterapi uygulandı. Tedavi öncesi ve sonrası VAS, OLST, WOMAC ve propriosepsiyon ölçümleri yapılarak ağrı, denge, fonksiyonel yeterlilik ve yaşam kaliteleri değerlendirildi. İstatistik analizlerde Pearson ki-kare testi, Wilcoxon testi, Bağımlı örneklem t testi, Kruskal Wallis testi ve Tek Yönlü Varyans analizi testi. Çoklu karşılaştırmalarda Tukey testi ve Conover testi kullanıldı. Bulgular: Menopoz öncesi ve sonrası yaş gruplarındaki hastalarda tedavi sonrası ölçülen tüm değişkenler, tedavi öncesine göre istatistiksel açıdan anlamlıdır. Yaş grupları arasındaki değişkenlerin, VAS, OLST, WOMAC skorlarında yaşa bağlı istatistiksel olarak anlamlı fark vardır. Yaş grupları arasındaki propriosepsiyon değerlerinde ve somatotipin yaş grupları ile ilişkisinde istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur. Sonuç: Menopoz öncesi ve menopoz sonrasındaki tüm yaş gruplarında uygulanan egzersiz ve elektroterapi tedavisi; ağrının azalmasında, denge, propriosepsiyon ve yaşam kalitesinin arttırılmasında özellikle erken yaşlarda etkili bir tedavi protokolüdür.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effects of physical therapy methods which implied to gonarthrosis patients in premenopausal and postmenopausal periods on pain, balance and proprioception and to compare the responses of patients in different age groups to treatment. Material and method: The study conducted in Inonu University Faculty of Medicine Anatomy Department and Malatya Training and Research Hospital FTR department. There was 27 participants at 40-44 age group and 30 participants at the 45-49 age group in the premenopausal period, 26 participants at the 50-54 age group, 27 participants at the 55-59 group in the postmenopausal period. Anthropometric measurements, exercise and electrotherapy were performed to the participants. Pain, balance, functional competence and quality of life were evaluated by measuring VAS, OLST, WOMAC and proprioception before and after treatment. Pearson chi-square test, Wilcoxon test, Dependent sample t-test, Kruskal Wallis test, One Way Variance test were used in statistical analyzes. Tukey test and Conover test were used in multiple comparisons. Results: All variables measured after treatment in patients in the pre- and post-menopausal age groups were statistically significant compared to pre-treatment. There is a statistically significant age-related difference in the VAS, OLST, WOMAC scores of the variables between age groups. There is no statistically significant difference in proprioception values between age group and somatotypes with age groups. Conclusion: Exercise and electrotherapy treatment performed in all age groups before and after menopause is an effective treatment protocol in reducing pain, increasing balance, proprioception and quality of life, especially in early ages.