Farklı ticari propofol preparatlarının klinik etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparative assesment of clinical efficacy of commercial propofol preparations
- Tez No: 164610
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM DAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: propofol, ticari preaparatlar, klinik etkinlik, propofol, commercial preparations, clinical efficacy
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Farklı Ticari Propofol Preparatlarmın Klinik Etkinliklerinin Karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanlık Tezi. Ankara, 2005. Çalışmanın amacı, Abbott Laboratuvarlan, Dongkook Pharm. Co. Ltd. ve Fresenius Kabi tarafından üretilen farklı ticari propofol preparatlarını indüksiyonda Bispectral IndexT (BIS) kullanarak hipnotik etkinlik ve özelliklerini, hemodinamik değişiklikleri, enjeksiyon sırasında meydana gelen ağrı düzeylerini ve indüksiyon kalitesini karşılaştırmaktır. Bu amaçla etik kurul izni alındıktan sonra prospektif, randomize, çift kör bir çalışmayı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ameliyathanesinde planladık. Elektif cerrahi geçirecek, ASA I-II fiziksel durumunda olan, 18-65 yaş arası 90 hasta çalışmaya alındı. Hastalar 30' ar kişilik üç gruba ayrılarak 2,5 mg/kg propofol 2,5 mg /sn hızla indüksiyonda uygulandı. Grup l'e indüksiyonda Abbott Propofol (Abbott Laboratuarları), Grup 2'ye Pofol (Dongkook Pharm. Co. Ltd) ve Grup 3 'e Propofol %1 Fresenius (Fresenius Kabi) verildi. İndüksiyonda Bispektral indeks değerlerinin 50±10 olduğu süre ve propofol dozları, ağrı düzeyleri, BİS değerleri ve hemodinamik parametreler 15 dakika boyunca l'er (ilk 7 dakika) ve 2' şer dakika aralarla kaydedildi. Üç çalışma grubu arasında ortalama yaş, vücut ağırlığı, boy, vücut-kitle indeksi ve ASA I-II fiziksel durumları açısından fark yoktu. Bispektral indeks değerlerinin 50±10 olduğu süre ve propofol dozları, ağrı düzeyleri, BİS değerleri ve hemodinamik parametreler açısından üç grup arasında fark izlenmedi.Sonuçta Abbott Propofol, Pofol, Propofol %1 Fresenius anestezi indüksiyonunda aynı etkinliği gösteren propofol preparatlarıdır ve propofol preparatı seçiminde maliyet hesabı ön planda olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Comparative Assesment of Clinical Efficacy of Commercial Propofol Preparations. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Anesthesiology and Reanimation. Ankara, 2005. The aim of the study was to compare the hypnotic effects (using Bispectral IndexT (BIS) ), hemodynamical parameters, pain on injection and quality of anesthesia during induction of anesthesia of the three commercial propofol preperations (Abbott Laboratories, Dongkook Pharm. Co. Ltd., Fresenius Kabi). After Ethical Committee approval, a prospective, randomized, double -blind study was designed in Hacettepe University Hospital Operating Theatres. The patients were aged 18-65 year, ASA physical status I-II, scheduled for elective surgery under general anesthesia and orotracheal intubation. 90 patients were randomized into three groups of 30 patient each. 2,5 mg /kg propofol, with the infusion rate of 2,5 mg/seconds was administered for induction of anaesthesia. Group 1 was anesthetized with Abbott Propofol (Abbott Laboratories), group 2 with Pofol (Dongkook Pharm. Co. Ltd) and group 3 with Propofol %1 Fresenius (Fresenius Kabi). The time of induction to the Bispectral index levels of 50±10 and induction doses of the Bispectral index levels of 50±10, pain levels on injection, BIS values and hemodynamical parameters were recorded every one minutes for the first seven minutes and than every two minutes during 15 minutes. The three study groups were similar in mean age, weight, height, body-mass index and ASA I-II physical status. There were no significant differences in the time of induction to the Bispectral index levels of 50±10 and induction doses of the Bispectral index levels of 50±10, pain levels on injection, BIS values and hemodynamical parameters. In conclusion, Abbott Propofol, Pofol and Propofol %1 Fresenius have similar clinical efficacy on induction of anesthesia and the choice of propofol emulsion from among those studied should be based on cost considerations.