Aşırı aktif mesane prevalansı ve epidemiyolojisi
- Tez No: 164715
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TEKİN AHMET SEREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Aşınaktif mesane, prevelans, idrar sıklığı, urgensi, urge inkontinans 56, overactive bladder, prevalence, urinary frequency, urinary urgency, urge incontinence 57
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Uluslararası Kontinans Derneğinin (ICS) 2002 yılındaki standardizasyon raporundaki tanımlaması ile semptom dayalı bir tam haline dönüşen aşın aktif mesane, idrar sıklığı (24 saatde 8 'den fazla idrar yapma), urgensi ve urge inkontinans semptomlarım tek tek yada kombine olarak bulunması ve hastada bu semptomları açıklayacak lokal patolojik veya metabolik hormonal neden bulunmayan semptomatolojik bir tam olarak tariflenir. Biz çalışmamızda çalışma bölgemizdeki 547 katılımcı üzerinde ICS terminolojisi ve tam kriterleri esas alınarak aşın aktif mesanenin cinsiyet ve yaş gruplarına göre prevelansını bulmaya amaçladık. Katılımcılardan idrar yolu enfeksiyonu olanlar, ileri derecede pelvik organ prolapsusu olan hastalar, hamile olan, ürolitiyasizi olanlar ve sistemik ve metabolik hastalığı olanlar çalışma dışında bırakıldı. Çalışmaya 249 erkek 298 kadın alındı. Toplam 547 hastanın yaş ortalaması 36,99 ±13,72 ( 15 -78 yaş) idi. Hastalığın prevelansı dünya üzerinde yüksektir. Bizim çalışmamızda da bu oranlar sırasıyla Grup 1 yaş aralığında (15-25 yaş) erkeklerde %7.3, kadınlarda % 24.1, Grup 2 yaş aralığında (26-35 yaş) erkeklerde %13.8, kadınlarda %21.9, Grup 3 yaş aralığında (36-45 yaş) erkeklerde %17.0, kadınlarda %, 32.1, Grup 4 yaş aralığında (46 yaş ve üstü) erkeklerde %31.9, kadınlarda % 25.7 olarak bulundu. Kadın katılımcılarda insidans yükseliğini açıklayabilmek için AAM ile ilişkili olabilecek durumlarla ilişkilendirmeye çalıştık. Yaşlanma her iki cins içinde bir risk faktörü olarak göze çarpmaktadır. Kadın katılımcılarda AAM ile menapoz, parite, stres inkontinans arasında istatistiksel olarak anlam saptadık. Kadın katılımcıların tedavi arama davranışlarının düşüklüğü istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç olarak çalışma bölgemizde aşın aktif mesanenin yüksek prevalans oranlarına sahip bir tanı olduğu hastaların büyük çoğunluğuna tedavi arama davranışı düşüklüğü nedeniyle tam ve tedavi almadığı ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In the 2002 ICS Standardization of Terminology report, OAB is defined as“urgency, with or without urge incontinence, usually with frequency and nocturia,”in the absence of infection or other proven pathology. Overactive bladder was defined by the presence of frequency, urgency and urge incontinence, either singly or in combination. Frequency was defined as voiding at least 8 times in 24 hours. A questionnaire based survey was performed in 249 male, 298 women total 547 responders to establish the prevalence overactive bladder (OAB) on the basis of ICS terminology and identify the factors related to the occurence of the condition. All responders were neurologically normal with normal urinalysis and none was pregnant. Symptoms of an overractive bladder of which frequency and urge incontinence are as bothersome urge incontinence are highly prevalent in the general population. İn our study the OAB prevalence rates are in Group 1 (15-25 years) 7.3% of men, 24.1% of women, in Group 2 (26-35 years) 13.8 % of men, 21.9% of women, in Group 3 (36-45 years) 17.0 % of men, 32.1% of women, in Group 4 (>46 years and), 31.9 % of men, 25.7 % of women. increasing age was found to be significantly related to an increasing overactive bladder. The following factors were found to be significantly related the higher prevelance of overactive bladder: age, menapause and stres incontinence. Treatment seeking behavior rate is low in our study population women with OAB. As a result, the prevelance of overactive bladder in the study population very high but a few individuals are currently receiving treatment.