Son on yılda kliniğimizdeki toraks travmalı olguların değerlendirilmesi
Evaluation of thoracic traumas of our clinic in the last ten years
- Tez No: 164777
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YENER YÖRÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Toraks travması, tedavi, torakostomi, yelken göğüs. 80, Thoracic trauma, treatment, thoracostomy, flail chest. 82
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Travma nedeniyle acil servise başvuran ve travmadan dolayı hayatını kaybeden hastaların büyük bir kısmını toraks travmaları oluşturmaktadır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi servisinde Ocak 1995-Aralık 2005 tarihleri arasında yatarak tedavi gören 492 olguluk bu çalışmada olgulara retrospektif olarak yaş, cins, travma etiyolojisi, intratorasik patolojiler, ekstratorasik patolojiler, eşlik eden organ yaralanmaları, uygulanan tam yöntemleri, uygulanan tedavi metotları, komplikasyon gelişimi ve mortalite açısından incelendi. Olguların 332'sinde (%64,58) kunt, 160'ında (%35,5) penetran toraks travması mevcuttu. Olguların 433'ü (%88) erkek, 59'u (%12) kadındı. Ortalama yaş 41,4 yıl (9-81 yaş arasında) idi. Olguların 333'ünde (%67,6) toraksa ait kemik yapılarda rraktür, 38'inde (%7,7) yelken göğüs, 63'ünde (%12,8) ekstratorasik kemik fraktürü tespit edildi. Olgulann 355'inde (%72) hemotoraks ve/veya pnömotoraks vardı. Olgulann 124'ünde (%25,2) cilt altı amfizemi, 123 'ünde (%25) intratorasik organ lezyonu, 44 olguda (%4,5) ekstratorasik organ lezyonu tespit edildi.- Olgulann 430'una (%83,8) standart posterioanterior ve lateral akciğer grafileri ile tam konuldu. Olgulann 354'üne (%72) tüp torakostomi yapıldı. Altmış dokuz olguya (%14) cerrahi tedavi uygulandı. Morbidite %10,6 mortalite ise %1,4 olarak tespit edildi. Ortalama hastanede yatış süresi ise 7,1 gün olarak tespit edildi. Toraks travmaları önemli vital organ yaralanmalarına neden olduğundan hızlı tedavi edilmeli ve mültidisipliner yaklaşılmalıdır. Tam aşamasında direkt radyoloji tedavi aşamasında ise kapalı göğüs drenajı altın standartlardır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THORACIC TRAUMAS OF OUR CLINIC IN THE LAST TEN YEARS SUMMARY The patients who consult emergency service or die because of trauma are mainly the ones who suffer from thorax trauma. 492 patients who were treated by lining in the hospital, were examined in terms of age, sex, trauma ethiology, intrathoracic pathologies, extrathoracic pathologies, accompaning organ injuries, applied diagnosis methods, applied treatment techniques, complication progress and mortality retrospectively between January 1995 and December 2005 in the Department of Chest Surgery in the Medical Faculty of Trakya University. In 332 patients (64.58%), there was blunt and in 160 patients (35.5%) there existed penetrating thorax trauma. 433 (88%) of the patients were male and 59 (12%) of them were female. Medium age was around 41.4 (between 9-81). In 333 patients (67%), fracture in bone structures related to toraks, in 38 patients (7.7%) flail chest and in 63 patients (12.8%) extrathoracic bone fracture were determined. In 355 patients (72%) there was hemothoraks and/or pneumothorax. In 124 patients (25.2%) emphysema under skin, in 123 patients (25%) intrathoracic organ lesion, and in 44 patients (4.5%) extrathoracic organ lesion were found. 430 patients (83.8%) were diagnosed via standard posterioanterior and lateral lung graphs. Tube thoracostomy was applied to 354 patient (72%). Surgical treatment was applied to 69 patients (14%). Morbidity and mortality were found as 10.6% and 1.4 in order. Medium lining at hospital was determined as 7.1. 81Thorax traumas should be treated rapidly and be approached multidisciplinarily because they cause vital organ injuries. In diagnosis stage, direct radiology and in treatment stage closed chest drainage are the most important standards.