Septum cerrahisinde preoperatif ve postoperatif dönemde uygulanan akustik rinometri değerlerinin subjektif burun tıkanıklığı bulgularıyla uyumunun incelenmesi
Evaluation the coorelation of preoperative and postoperative acoustic rhinometry values eith subjective nasal obstruction findings in septal surgery
- Tez No: 164780
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KEMAL ADALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Akustik rinometri, Analog skala, Septum cerrahisi, Endoskopik sinüs cerrahisi, Radyofrekans. 51, Acoustic rhinometry, Analogue scales, Septal surgery, Endoscopic sinus surgery, Radiofrequency. 53
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Burun tıkanıklığı nedeniyle septum cerrahisi uygulanan hastalara preoperatif ve postoperatif dönemde akustik rinometri ile ölçüm yaparak bu ölçümlerin hasta ve doktor tarafından hazırlanan analog skala değerleriyle uyumunu araştırdık. Bu çalışmaya Eylül 2003 ile Şubat 2005 arasında septum cerrahisi uygulanan 69 hasta alındı. Burun tıkanıklığı şikayeti olmayan ve rinoskopik muayenesi normal olan 20 kişiden kontrol grubu oluşturuldu. Hasta grubuna preoperatif ve postoperatif dönemde akustik rinometri ile ölçüm yapıldı ve burun tıkanıklığı analog skalalar ile derecelendirildi. Kontrol grubuna tek ölçüm yapıldı. Hasta ve doktor analog skalaları ile akustik rinometri değerleri arasında preoperatif dönemde istatistiksel olarak anlamlı uyum vardı; postoperatif dönemde istatistiksel olarak anlamlı uyum yoktu. Akustik rinometri değerleri arasında analog skalalar ile istatistiksel olarak en fazla uyum gösteren parametre minimal cross-sectional area değeriydi. Akustik rinometri, septum eğriliği olan hastaların şikayetlerini değerlendirmek ve cerrahi müdahale kararı vermek için faydalı bir yöntemdir. Hasta ve doktor analog skalaları arasında preoperatif ve postoperatif dönemde istatistiksel olarak anlamlı uyum izlenmiştir. Dolayısıyla analog skalalar tutarlı ve faydalı yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION THE CORRELATION OF PREOPERATIVE AND POSTOPERATIVE ACOUSTIC RHINOMETRY VALUES WITH SUBJEKTIVE NASAL OBSTRUCTION FINDINGS IN SEPTAL SURGERY SUMMARY In this study the patients who had septal surgery due to nasal obstructions were evaluated with acoustic rhinometry. The correlation between the acoustic rhinometry values and the analogue scales which were filled by physicans and patients was investigated. Sixtynine patients who had septal surgery between September 2003 and February 2005 were accepted in this study. Twenty subjects who had no nasal obstruction complaints with normal rhinoscopic examination were included into the study as a control group. The acoustic rhinometry measurements were done in preoperative and postoperative periods for the patient group. Nasal obstructions were degreed with analogue scales. The measurements for the control group were performed only once. In the preoperative period there was statistically meaningful correlation among analogue scales and acoustic rhinometry values. For the postoperative period there was no statistically meaningful correlation among analogue scales and acoustic rhinometry values. The minimal cross-sectional area value was the acoustic rhinometry parameter which had the highest correlation with analogue scales. Acoustic 52rhinometry is a useful method for the evaluation of the patients with septal deviation and to decide the surgery for septal deviation. A statistically meaningful correlation were found among physicans' and patients' analogue scales in preoperative and postoperative periods. So that to use of analogue scales is a useful method.