Histopatolojik olarak munro mikroabsesi bulunan ve bulunmayan psoriasisli olgularda psoriatik artrit, serum anti-streptolizin O, serum C reaktif protein ve dişlerde kırmızı floresan birlikteliğinin karşılaştırılması
The comparison of psoriatic arthritis, serum antistreptolysine O, serum C reactive protive protein levels and red flourcence on teeth in psoriatic cases with or without munro's microabacesses, histopathologically
- Tez No: 164788
- Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis, Munro mikroabsesi, ASO, CRP, dişlerde kırmızı floresan. 36, Psoriasis, Munro's microabscess, ASO, CRP, red flourescence on teeth. 38
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Psoriasis yaygın görülen, tekrarlayıcı özellikte, deri, tırnak ve eklemleri etkileyen kronik bir deri hastalığıdır. Her yaş grubunda görülebilen ve cinsleri eşit tutan hastalık klinikte üzeri sedefi beyaz renkli eritemli papül ve plaklarla karakterizedir. Genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve otoirnrnünitenin ortaya çıkmasında etken olan faktörler olduğu düşünülmekle birlikte henüz etyopatogenezi tam olarak aydınlatılabilmiş değildir. Çalışmamıza Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Polikliniği'nde psoriasis tanısı alan; 12-72 yaş arası, 36'sı kadın ve 32'si erkek 68 gönüllü alındı. Her olgudan alman deri biyopsisi histopatolojik olarak incelendi. Psoriasisin histopatoloj isinde diagnostik bulgulardan biri olan stratum korneumda polimorfonükleer lökositlerce oluşturulan Munro mikroabselerinin varlığına göre olgular iki gruba ayrıldı. Her iki grupta serum antistreptolizin O düzeyleri, serum C reaktif protein düzeyleri, psoriatik artrit ve dişlerde kırmızı floresan varlığı incelendi. Munro mikroabsesi olan ve olmayan gruplarda serum antistreptolizin O, serum C reaktif protein düzeyleri, psoriatik artrit ve dişlerde kırmızı floresan görülme oranının karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı farkın olmadığı görüldü (p>0.05). Konu ile ilgili olarak daha geniş hasta grubu ve parametrelerle çalışmanın geliştirilmesinin etyopatogenezde yeni yaklaşımlar sağlayabileceği düşünüldü. 35
Özet (Çeviri)
THE COMPARISON OF PSORIATIC ARTHRITIS, SERUM ANTISTREPTOLYSINS O, SERUM C REACTIVE PROTEIN LEVELS AND RED FLOURECENCE ON TEETH IN PSORIATIC CASES WITH OR WITHOUT MUNRO'S MICROABSCESSES, HISTOPATHOLOGICALLY SUMMARY Psoriasis is a common, chronic, recurrent disease which involves skin, nails and joints. Psoriasis affects all races, males and females equally and is clinically characterised by erythematous, scaling papuls and plaques. Etiopathogenesis is not clear. But genetic, environmental factors and autoimmunity is probably related. 68 volunteer indivuduals, 36 female and 32 male, aged between 12-72 years and all diagnosed as psoriasis in Dermatology Clinic, Medical Faculty of Trakya University were included to our study. The histopathologic findings of the skin biopsies for each case were evaluated. The cases were classifited in two groups, according to the presence or absence of Munro's microabscesses which is one of the diagnostic histopathologic finding of psoriasis composed of polimorphonuclear leucocyts in stratum corneum. In both groups, serum antistreptolysine O levels, serum C reactive protein levels, presence of psoriatic arthritis and red flourecence on teeth were investigated. The comparison of two groups with presence or absence of Munro's microabscesses in terms of serum antistreptolysine O levels, serum C reactive protein levels, existence of psoriatic arthritis and red flourescence on teeth revealed no statiscally significant difference (p>0.05). 37We conclude that further studies including larger patient groups and more parameters are required and can add new dimensions to the etiopathogenesis of psoriasis.